CE ESTE GONARTROZA?
Gonartroza
Gonartroza este o forma de osteoartrita, afectiune articulara a genunchiului ce consta in degradarea cartilajelor care face ca alunecarea dintre extremitatile osoase sa fie dureroasa si plina de disconfort.
Artroza la genunchi sau gonartroza are o frecventa de aparitie mare la populatia de peste 40 de ani, poate aparea la unul sau ambii genunchi, factorii de risc fiind explicati mai jos.
CAUZELE ARTROZEI LA GENUNCHI
Gonartroza poate aparea ca urmare a unor traumatisme sau lovituri repetate la genunchi, a imbatranirii fiziologice a articulatiei, existand posibilitatea asocierii acesteia cu factori metabolici (obezitate, diabet). Pe scurt, cauzele aparitiei gonartrozei sunt:
· Inaintarea in varsta ce face ca proprietatile cartilajului articular sa se reduca si sa scada capacitatea de regenerare
· Obezitatea – greutatea creste stresul mecanic asupra articulatiei si favorizeaza aparitia gonartrozei
· Traumatisme repetate, rupturi de menisc sau ligamente, luxatii, entorse, exostoze osoase, etc
· Presiuni repetate exercitate asupra genunchiului, efort fizic intens, ridicarea de greutati
· Tulburari hormonale, diabet, reumatism, boli neuromusculare.
SIMPTOME
Gonatroza are ca simptom principal durerea la nivelul genunchiului (senzatie de arsura, junghi) iradiind pe muschii coapsei sau gambei.
Sumarizat, simptomele gonartrozei sunt:
o senzatii de arsuri
o junghiuri
o dificultatea de a mobiliza genunchiul insotita de tumefierea articulatiei
o aparitia cracmentelor (zgomote anormale atunci cand genunchiul este flexat)
o spasmul muscular periarticular
o marirea in dimensiuni a articulatiei.
TIPURI DE GONARTROZE
In functie de motivul aparitiei bolii gonartrozice, afectiunea poate fi impartita in doua tipuri: gonartroza unilaterala sau secundara si gonartroza bilaterala sau primara.
UNILATERALE
Gonartroza unilaterala denumita si "artroza de genunchi secundara" este un tip de artroza localizata la unul din genunchi si apare mai des la fostii sportivi sau persoanele obisnuite ca urmare a unui traumatism sever, singular sau repetat.
Simptomele de debut pot aparea in jurul varstei de peste 35 - 40 de ani iar istoricul medical al bolnavilor de gonartroza unilaterala poate cuprinde, entorse, rupturi de menisc, rupturi de ligamente, exostoze osoase, necroze, reumatism sau malformatiile congenitale.
BILATERALE
Gonartroza bilaterala sau "artroza de genunchi primara" reprezinta boala artrozica localizata la nivelul ambilor genunchi care survine in cele mai multe cazuri datorita imbatranirii si degradarii cartilajului osos.
De cele mai multe ori, gonartroza bilaterala este o boala degenerativa care apare la persoanele cu varste de peste 50 - 60 de ani, neimplicand traumatisme repetate asa cum se intampla in cazul gonartrozei unilaterale primare.
In afara de factorul varsta ce joaca un rol major in aparitia gonartrozei bilaterale, pot fi evidentiati si alti factori precum supraponderabilitatea, diabetul sau bolile neuromusculare.
TRATAMENT
Modul de tratament al gonartrozei este simular celorlalte tipuri de artroza, mijloacele de tratare putand fi impartite in 3 categorii: neinvazive, usor invazive sau extreme (proteze de genunchi).
Astfel, in functie de stadiul bolii (incipient, mediu sau avansat), gonartroza poate fi tratata chirurgical sau nechirurgical.
Desigur, nimeni nu isi doreste sa ajunga la operatie si de aceea trebuie specificat faptul ca amanarea tratarii gonartozei creste riscul de a se ajunge la inlocuirea partiala sau totala a genunchiului cu o proteza. Pentru a evita acest risc este esential ca in cazul in care aveti simptome ce indica o posibila gonartroza sa va prezentati la medic cat mai curand posibil.
In acest mod nu numai ca veti avea beneficia de un tratament mai eficient, iefin, putin sau deloc dureros, dar veti reduce considerabil riscul de inlocuire a articulatiei (operatie de artroplastie).
ARTROPLASTIE CU PROTEZAREA GENUNCHIULUI CHIRURGIE ORTOPEDICA INVAZIVA
Atroplastie cu proteza genunchi
In cazul in care gonartroza are un grad de evolutie foarte avansat, singurul tratament disponibil este cel chirurgical.
Daca va aflati in aceasta situatie, tratarea gonartrozei se va realiza prin protezarea partiala sau totala a articulatiei genunchiului, operatia purtand numele de artroplastie de genunchi.
Protezarea genunchiului poate fi evitata daca va prezentati in timp util la ortoped, atunci cand tesutul osos sau cartilajul nu a fost foarte grav deteriorate.
ARTROSCOPIA GENUNCHIULUI CHIRURGIE ORTOPEDICA MINIM-INVAZIVA
Atroscopie genunchi
Artroscopia de genunchi, interventie chirurgicala neagresiva, nedureroasa si care nu implica spitalizare, riscuri si complicatii este un al doilea tip de tratament pentru gonatroza.
Daca artroscopia este efectuata in timp util, evolutia gonartrozei este stopata, iar pacientul poate reveni in timp scurt la activitatea normala.
INFILTRATII TRATAMENTE ORTOPEDICE NON-INVAZIVE
Ideale pentru bolnavii ce nu au lasat gonartroza sa avanseze in ultimul stadiu, injectarile cu solutii precum acid hialuronic, aminoacizi si ozon reprezinta unele din cele mai eficiente tratamente de vindecare a gonartrozei. Acestea pot fi utilizate separat sau combinat, in functie de specificul afectiunii, atat in stadiul de debut, cat si post - artroscopie (pentru stadii medii).
PACIENTI VINDECATI DUPA INFILTRATII
Descopera in filmele video de mai jos cativa dintre pacientii tratati si vindecati la clinica de ortopedie ArcaLife Bucuresti de catre Dr. Jawad Latif.
INDICATII DE RECUPERARE
Daca ati suferit o operatie artroscopica sau urmati un tratament cu infiltratii este util sa aveti in vedere urmatoarele indicatii ce pot aduce un plus in recuperarea si vindecarea gonartozei:
· se recomanda recuperarea prin terapie fizica, exercitii fizice pentru tonifierea musculaturii, gimnastica
· se recomanda inotul si hidroterapia, includerea lor in tratament fiind foarte benefica
· a se evita efortul solicitant (ridicarea greutatilor, mersului prelungit)
· reducerea greutatii corporale catre limitele optime
· folosirea antiinflamatoarelor ( unguent sau gel) si in cazul durerii persistente, a antiinflamatoare nesteroidiene
· tratarea tulburarilor vasculare si endocrine
· evitarea umezelii