Logo
Acasa Blog Endoscopia de canal carpian – operatie cu recuperare usoara

Endoscopia de canal carpian – operatie cu recuperare usoara

Ce este sindromul de canal carpian și care sunt cauzele apariției? Cum poate fi tratat acest sindrom și de ce să iei în considerare endoscopia de canal carpian? Iată mai multe informații de interes pentru tine!

Sindromul de canal carpian este una dintre afecțiunile de la nivelul mâinii, cel mai des se întâlnește la femeile cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani. Acest sindrom reprezintă o compresie la nivelul median al tunelului carpian care se află la încheietura mâinii. Sindromul de canal carpian se manifestă astfel: senzația de amorțeală și arsură, furnicături la nivelul degetului mare, degetului mijlociu, indexului și jumătatea laterală a degetului mijlociu. Tratamentul folosit pentru acest sindrom ajută la îmbunătățirea ergonomiei, imobilizare, medicamente analgezice, injecții de steroizi, iar în cazurile excepționale decompresia chirurgicală a canalului carpian.

 Tunelul carpian reprezintă un canal îngust în zona încheieturii mâinii. Acest tunel este format la bază și în părțile laterale din oasele de la nivelul mâinii, în timp ce partea superioară este alcătuită din ligamentul transvers carpian, acesta fiind o structură puternică care are rolul de a susține împreună tunelul. Prin spațiul acestui canal, trec nervul median și 9 tendoane, iar asfel:

  • Nervul median are rolul de a menține sensibilitatea degetelor de la mână ( degetul mijlociu, indexul, degetul mare și degetul inelar, dar și rolul de a mișca degetul mare și mâna.
  • Tendoanele reprezintă acele structuri care seamănă cu corzile care conectează mușchii antrebrațului cu oasele mari. Acestea permit degetelor să se îndoaie.


Sindromul de canal carpian se manifestă în momentul în care nervul median este compartimentat sau iritat atunci când trece prin canalul carpian.
Care sunt cauzele sindromului de canal carpian?

Canalul carpian nu este o structură expansibilă, iar astfel orice afecțiuni ale organismului sau condiții care pot crește presiunea în acest tunel vor duce la compresia nervului median. Iată care pot fi cauzele sindromului de canal carpian:

  • Diabetul zaharat,
  • Poliartrita reumatoidă, artroza, fractură la nivelul mâinii sau alte tipuri de artrită a mâinii,
  • Hipotiroidism,
  • Amiloidoza,
  • Acromegalia,
  • Edem la nivelul canalului carpian produs de sarcină.

Cum poate fi tratat sindromul canalului carpian?
 Sindromul de canal carpian poate tratat prin două metode de îndepărtare a durerii și de recăpătare a obișnuitelor funcții motorii, iar acestea sunt: tratarea nechirurgicală și intervenția chirurgicală.

 Tratarea nechirurgicală a sindromului de canal carpian se poate realiza astfel:

  • Purtarea de atele sau orteze pe timp de noapte,
  • Excluderea mișcărilor repetitive a mâinii,
  • Injecțiile cu steroizi,
  • Exerciții fizice,
  • Tratamente naturiste.


Toate aceste tratamente nechirurgicale nu vor vindeca definitiv sindromul tunelului carpian. Tratamentele nechirurgicale au rolul doar de a opri evoluția bolii, prin urmare aceasta stagnând o perioadă de timp, darr în unele cazuri poate apărea.

Endoscopia de canal carpian

Cea mai bună metodă pentru a trata sindromul de canal carpian este endoscopia de canal carpian. Aceasta reprezintă o procedură chirurgicală care eliberează nervul carpian de compresie. Endoscopia de tunel carpian și-a demonstrat eficiența în utimul timp, în comparație cu operațiile clasice.
Arca Life îți oferă o intervenție chirurgicală unică în România în scopul tratării sindromului de canal carpian. Acest sindrom se tratează cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație, Smart Release ECTR, care garantează o refacere cât mai rapidă.

Care este durata și etapele unei endoscopii de canal carpian?
Această intervenție chirurgicală are un timp foarte redus, iată etapele acesteia:

  • Anestezie locală sau generală,
  • Operația propriu-zisă care durează aproximativ 30 de minute,
  • Externarea, doar la câteva ore după ce operația a luat sfârșit.


Recuperarea în urma endoscopiei de canal carpian

 Refacerea în urma operației este în strânsă legătură cu perioada în care nervul median a stat în comprimare. Recuperarea pacientului se face, în majoritatea cazurilor, într-un timp extrem de scurt, iar acesta își poate mișca degetele chiar după ce operația a luat sfârșit. La 2 săptămâni după intervenția chirurgicală, firele se scot, iar pacientul își poate relua, treptat, activitatea profesională și fizică obișnuită.

 Arca Life îți oferă cele mai bune variante pentru recuperarea într-un timp foarte scurt ale afecțiunilor medicale. Cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație, ArcaLife îți oferă o recuperare rapidă și sigură a oricărei intervenții.

, , , ,

Review-uri

( review-uri)
Ratingul general al articolului:
0.0 ( review-uri)
5 stele
()
4 stele
()
3 stele
()
2 stele
()
1 stea
()
Ai citit articolul?
Spune-ti parerea acordand o nota articolului
Acorda o nota