Cum te pregatesti pentru operatia endoscopica?
Ce este bine de știut, înainte de operația endoscopică? Cum te pregătești de această intervenție și care sunt informațiile pe care trebuie să le cunoști? Iată mai multe informații care te-ar putea interesa!
Operația endoscopică reprezintă o procedură medicală cu ajutorul căreia medicul specialist poate observa, în cel mai detaliat mod, un țesut sau un organ al organismului uman. Această procedură constă în inserarea unui tub lung, subțire și echipat cu o cameră video, în corpul pacientului, cu scopul de a se realiza intervenții chirurgicale minore. Endoscopul poate fi inserat prin orificiile corpului sau printr-o incizie de dimensiuni mici. Operația endoscopică oferă imagini video detaliate și se realizează într-un timp extrem de scurt.
Cum te pregătești pentru operația endoscopică?
Înainte de o operație endoscopică, medicul specialist va oferi informații complete pacientului în legătură cu pregătirea acestuia pentru intervenția chirurgicală. De cele mai multe ori, pentru majoritatea tipurilor de endoscopii se recomandă repausul alimentar pentru o perioadă de aproximativ 12 ore până la începerea procedurii chirurgicale.
În anumite cazuri, în funcție de tipul endoscopiei, unele lichide, precum apa sau ceaiul, pot fi permise cu aproximativ 2 ore înainte de începerea procedurii. În timp ce, pentru anumite proceduri care implică anusul sau tractul gastro-intestinal, se pot administra, la recomandarea medicului specialist, laxative, și se pot realiza clisme pentru o mai bună desfășurare a operației.
Înainte de realizarea unei operații endoscopice, medicul specialist realizează un examen fizic complet și va fi foarte atent la istoricul medical al pacientului. Medicul trebuie informat în legătură cu medicamentele administrate sau cu privire la eventualele alergii ce se pot provoca de intervenție. În anumite situații, medicul va recomanda pacientului întreruperea anumitelor medicamente precum antiplachetarele sau anticoagulantele.
În următoarele rânduri îți vom prezenta câteva dintre indicațiile specialiștilor înainte de o operație endoscopică:
-
În cazul în care pacientul adiministrează un tratament medicamentos pentru anumite afecțiuni, se vor administra cu foarte puțină apă, doar cu acordul medicului care efectuează anestezia.
-
De la medicul curent poți primi recomandări individuale, precum: spălarea cu săpun antiseptic, pregătirea intestinului gros, raderea suprafeței tegumentelorși nu numai, în funcție de tipul operației endoscopice.
-
Înainte de o operație endoscopică nu se pot folosi: creme de corp, vopsea de unghii sau ojă semi-permanentă, machiaj sau cosmetice pentru păr, care au în compoziția lor alcool, pentru că pot împiedica utilizarea pansamentelor de corp sau diferiților senzori de monitorizare.
-
În timpul operației, pacientul nu va avea asupra sa: bijuterii, lentile de contact și inele de piercing, pentru propria siguranță.
-
Pentru persoanele care urmează un tratament cronic, medicul specialist este cel mai în măsură pentru a stabili administrarea medicamentelor înainte, și după intervenția endoscopică.
-
În unele cazuri, medicul anestezist poate identifica o anumită problemă de sănătate a pacientului, care ar putea duce la amânarea intervenției chirurgicale, până la o reevaluare a acestui inconvenient.
Care sunt recomandările specialiștilor după intervenția chirurgicală?
Recuperarea după o astfel de intervenție chirurgicală depinde în mare măsură de tipul endoscopiei. În cazul unei intervenții superioare, care este utilizată în scopul de a permite medicului să examineze și să observe tractul digestiv superior, pacientul va fi ținut sub observație aproximativ o oră, până când efectul anestezicului va trece.
Recomandările medicului sunt ca pacientul, după operația endoscopică, să nu conducă sau să depună efort fizic, din cauza efectului sedativ pentru prevenirea durerilor al medicamentelor utilizate. Medicul curent îți va menționa dacă vei avea voie să fumezi sau să consumi băuturi alcoolice după intervenția chirurgicală endoscopică.
Operația endoscopică este o procedură minim invazivă, una dintre cele mai bune variante pentru tratarea afecțiunilor organismului, într-un timp foarte scurt. Cu ajutorul unei tehnologii de ultimă generație, Arca Life îți oferă cele mai bune soluții pentru tratarea, ameliorarea și recuperarea, rapidă și sigură, a oricărei proceduri medicale. Arca Life pune la dispozie proceduri unice în România pentru ca fiecare pacient să beneficieze de cel mai bun tratament medical.