Logo
Acasa Blog Leziunile ligamentare – simptome si metode de tratament

Leziunile ligamentare – simptome si metode de tratament

Care sunt metodele de tratament pentru leziunile ligamentare? Iată mai multe informații care te-ar putea interesa!

Leziunile ligamentare sunt reprezentate de ruptura totală sau parțială a acestora. Ligamentele au rolul de a conecta două oase, acestea sunt benzi de țesut fibros. Deși ligamentele sunt concepute să aibă o rezistență ridicată la efort, pot fi lezate atunci când sunt supuse unor forțe disproporționate. Leziunea este determinată de gradul rupturii și de durerea provocată de aceasta, ca rezultat. În unele cazuri, rupturile de ligamente pot deveni permanente din cauza lipsei de aprovizionare cu sânge a acestora, ceea ce poate ajunge la îndepărtarea lor. Dacă ligamentele suferă o întindere excesivă, uneori, nu mai au aceeași capacitate de a reveni la forma lor inițială. Cele mai frecvente cazuri care pot provoca leziuni de ligamente pot fi anumite mișcări de răsucire sau săriturile.

Care sunt simptomele leziunilor de ligamente?

            Leziunile de ligamente produc diferite grade de disconfort și de durere, incapacitatea de a te mai sprijini pe membrul afectat sau instabilitatea acestuia. În momentul în care ligamentele care se află la nivelul articulației cotului sau mâinii, au fost lezate, mișcările de ținere sau de apucare ale obiectelor sunt efectate cu dificultate.

            Leziunile de ligamente pot apărea în urma unor serii de activități fizice, precum dans, alergat sau chiar și snowbord, care pot produce diferite simptome comune, care identifcă, la rândul lor, ligamentul rupt drept cauză a durerii.

În zona genunchiului se poate identifica, foarte simplu, formarea unui hematom și tumefiere astfel, identificându-se o leziune a ligamentelor. În acest caz, durerea se poate intensifica în timpului mersului sau a altor activități fizice. În următoarele rânduri îți vom prezenta care pot fi eventualele simptome și semne ale leziunii meniscului genunchiului:

  • Tumefacție și rigiditate a articulației,
  • Durere la efort
  • Durere și zgomot de trosnet la nivelul genunchiului,
  • Mișcarea de extensie și flexie limitată a genunchiului,
  • Durere în timpul mișcării de rotație a genunchiului.

Care sunt metodele de tratament ale leziunilor de ligamente?

            Există mai multe metode de tratament ale leziunilor de ligamente, dar cea mai bună metodă este reprezentată de artroscopie. Aceasta este o procedură chirurgicală minim-invazivă care are rolul de a evalua și trata leziunile ligamentelor din interiorul articulațiilor. Artroscopia îi permite medicului specialist să stabilească diagnosticul cu certitudine și să trateze leziunile existente intraarticulare. Pentru o astel de intervenție, medicul trebuie să facă o incizie de dimensiuni mici în interiorul căreia introduce un instrument care are mărimea unui creion, cu conținutul unui mic sistem de lentile și de iluminare cu scopul de a mări și ilumina articulația din interior. Artroscopul are amplasat o cameră video în miniatură pentru ca medicul să aibă posibilitatea de a vizualiza clar interiorul articulației. Această cameră afișează imaginile mărite pe monitorul din sala de operații, în scopul de a permite specialistului să examineze și să trateze toate afecțiunile care se află în interiorul articulației.

            Artroscopia are nenumărate avantaje spre deosebire de intervenția chirurgicală clasică, printre acestea se numără și: perioada de spitalizare scurtă, de aproximativ 24 de ore, recuperarea rapidă a membrului afectat și minimul risc de apariție al unor eventuale complicații post-intervenționale.

Care pot fi tipurile de leziuni de ligamente?

Cele mai frecvente tipuri de leziuni ale ligamentelor sunt:

  • Ruptura ligamentului încrucișat anterior,
  • Entorsa de gleznă,
  • Fasciita plantară,
  • Disjuncția acromioclaviculară.

Există 3 grade de severitate ale unei leziuni ligamentare, iată care sunt acestea:

  1. Gradul I – ruptura ușoară a ligamentului,
  2. Gradul II – ruptura moderată a ligamentului,
  3. Gradul III – ruptura completă a ligamentului.

Arca Life este locul în care fiecare pacient îți recapătă sănătatea datorită specialiștilor care se vor ocupa în cel mai profesionist mod de afecțiunile organsimului tău, cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație care îți garantează o recuperare rapidă și sigură indiferent de intervenția de care ai nevoie.

, , , ,

Review-uri

( review-uri)
Ratingul general al articolului:
0.0 ( review-uri)
5 stele
()
4 stele
()
3 stele
()
2 stele
()
1 stea
()
Ai citit articolul?
Spune-ti parerea acordand o nota articolului
Acorda o nota