CE ESTE OZONOTERAPIA?
Terapie cu Ozon
Ozonoterapia sau terapia cu ozon este un tratament natural, alternativ, neinvaziv si nedureros, utilizat si recunoscut pentru excelentele efecte de vindecare a nenumaratelor si variatelor afectiuni specifice medicinii ortopedice, generale sau estetice.
Scopul ozonoterapiei in ortopedia aplicata este vindecarea sau ameliorarea unei boli sau a unui traumatism articular/ muscular prin "hranirea" celulelor cu mai mult oxigen. Metoda privita in ansamblu consta in infiltrarea unei cantitati calculate si controlate de ozon in sange, fapt ce determina o crestere cantitativa de oxigen.
Tratamentul cu ozon are ca fundament de baza concluzia la care medicina moderna si studiile recente au ajuns si anume ca "orice tesut afectat de catre un accident sau o boala prezinta o slaba oxigenare". Aceasta lipsa de oxigen resimtita de catre celule se traduce prin efectele negative inregistrate la nivelul zonei afectate, respectiv incetinirea sau stoparea procesului organic de regenerare celulara (autovindecare), mecanism cu care omul este inzestrat de la nastere, in mod natural.
Ca urmare a acestei concluzii trase pe parcursul a mai bine de 150 de ani de catre inalte personalitati ale lumii medicale si stiintifice (vezi Christian Friedrich Schonbein, Nikola Tesla, Laquer, Fisch, Robert Mayer, Hans Wolff, Renate Viebahn, Zigfrid Rilling si alti savanti), cat si a rezultatelor extraordinare obtinute in ultimii ani, s-a demonstrat ca ozonoterapia este unul dintre cele mai eficiente tratemente ce pot fi aplicate atat in ortopedie, cat si in celelalte ramuri ale medicinii.
Astfel, in cazul afectiunilor ortopedice s-a coinchis ca ozonul introdus in zona bolnava are proprietati de recuperare incontestabile, de efect regenerativ al celulei, respectiv de intarire a sistemului imunitar, ameliorare si vindecare a traumatismelor si bolilor articulare, prin inmultirea celulelor benefice si eliminarea celulelor anormale si bolnave, straine organismului.
Ca metoda primordiala sau adjuvanta de prevenire, stopare sau reversare a afectiunii articulare, ozonoterapia se poate asocia de foarte multe ori cu alte metode de vindecare naturale, bazate pe adaugari de compusi organici precum tratamentul cu acid hialuronic (ex. cazul artrozelor de orice tip).
Momentan, tratamentele ozonoterapeutice cu specific ortopedic sunt utilizate in tari dezvoltate in care medicina ocupa un loc de frunte cum ar fi Statele Unite ale Americii, Canada, Germania, Franta, Suedia, Italia, etc.
CE AFECTIUNI ORTOPEDICE SE POT TRATA?
Afectiunile ce pot fi tratate prin ozonoterapie sunt nenumarate, insa aici ne vom rezuma doar la bolile si traumatismele specifice ramurii ortopedice.
Oricare din bolile sau afectiunile urmatoare, cu care ati fost diagnosticat/a pot si tratate prin ozonoterapie:
o artroza, gonartroza, coxartroza, artroza de glezna sau artroza umarului (neavansata)
o tendinitele de orice fel, inclusiv tendonul Achilean
o bursitele de orice fel
o fisurile si rupturile de menisc
o rupturile de ligamente incrucisate sau colaterale
o spondiloze cervicale dorsale sau lombare
o luxatii la nivel de sold
o osteoporoza
o hernia de disc cervicala si hernia de disc lombara
MODALITATI DE TRATARE
In functie de specificul afectiunii sau traumatismului exista mai multe modalitati de tratare prin ozonoterapie. Astfel, la ora actuala cele mai uzitate procedee de tratament includ insuflatiile, autohemotransfuziile si infiltratiile locale.
Dintre toate tratamentele specificate mai sus, cele mai eficace, ce putin in cazul ortopediei, sunt infiltratiile locale cu ozon.
"Arta unei infiltratii perfecte este de a infiltra ozonul exact in tesutul afectat, la timpul potrivit, in locatia "target" si in cantitatea potrivita" - Dr Jawad Latif, clinica de ortopedie Arcalife.
INFILTRATII PERI-ARTICULARE
Infiltratiile peri-articulare sunt eficiente in cazul traumatismelor ce implica nu doar articulatia, ci si tendoanele sau musculatura.
INFILTRATII INTRA-ARTICULARE
Sedintele ozonoterapeutice de infiltratii intra-articulare, adica injectarile cu ozon in interiorul articulatiei vatamate sunt extrem de benefice mai ales in cazul oricarui tip de artroza, dupa operatia de menisc (ruptura sau fisura de menisc), operatia de ligamentoplastie (ruptura de ligamente colaterale sau incrucisate), insertia coafei rotatorii (cazul coxartrozelor sau fracturilor de col femural) , cura instabilitatilor de humerus, artrite, bursite, tendinite etc.
De asemenea, orice fel de artroza (mai putin cele foarte avansate) poate fi amelioarata in urma efectuarii unui tratament cu ozon.
DURATA TRATAMENTELOR
Sedintele de infiltratii cu ozon variaza ca numar in functie de diagnosticul pacientului, timpul alocat unei singure sesiuni de tratament ortopedic fiind similar, indiferent de afectiune, cu durata de aproximativ 20 de minute/ sedinta.
TERAPIA CU OZON SI BENEFICIILE SALE
Terapia cu ozon prezinta nenumarate avantaje in tratarea bolilor, afectiunilor sau traumatismelor articulare. Regenerarea tesuturilor se produce in urma efectului antibacterian, antifungic si antiviral pe care ozonul il are asupra celulelor.
Printre cele mai insemnate beneficii ozonoterapeutice putem enumera urmatoarele actiuni:
o regenereaza tesuturile bolnave in mod natural
o activeaza procesele metabolice si enzimatice
o intareste sistemul imunitar si stimuleaza mecanismele organice reparatorii
o elimina toxinele acumulate la nivel celular
o reduce durerile si inflamatiile
o regleaza PH-ul
o imbunatateste circulatia sangvina
o optimizeaza functiile organelor si sistemelor de organe
o creste mobilitatea articulara
o nu produce alergii, intolerante sau efecte adverse
o reduce consumul de medicamente si implicit efectele secundare, nocive ale acestora
CONTRAINDICATII
Desi utilizata intr-o gama larga de afectiuni, boli cronice si traumatisme, ozonoterapia nu se recomanda tuturor bolnavilor, avand urmatoarele contraindicatii: hipertiroidia, sarcina, tulburarile de coagulare, trombocitopenie, deficit de G-6-PD (glucoza-6-fosfat dehidrogenaza).