Ce este hernia de disc cervicala?
Hernia de disc cervicala este cel mai adesea o afectiune degenerativa care afecteaza in principal discul intervertebral, dar si ligamentele vertebrale. Boala poate fi asociata cu prezenta osteofitelor (ciocuri) ce comprima radacinile nervoase si maduva cervicala.
Cauze de aparitie
Hernia de disc cervicala este una dintre cele mai frecvente cauze de dureri de spate, fiind din ce in ce mai des intalnita in randul tinerilor. De regula, cele mai afectate sunt discurile intervertebrale C4-C5, C5-C6. Chiar daca acest tip de hernie este relativ rar in comparatie cu hernia de disc lombara, instabilitatea pe care o creeaza este mult mai grava.
Degenerarea discurilor si ligamentelor vertebrale
O data cu inaintarea in varsta, principala cauza a aparitiei herniei de disc cervicale o reprezinta degenerarea discului intrevertebral. Peste 95% din cazurile cunoscute sunt date de uzura fiziologica sau cea patologica, acestea fiind normale dupa varsta de 40 de ani.
Factorii genetici
Nu trebuie neglijati nici factorii genetici, cum ar fi bolile de colagen, adica bolile autoimune ale tesutului conjunctiv.
Traumatismele
Desi mai rar, hernia de disc cervicala poate aparea ca urmare a unor traumatisme la nivelul coloanei vertebrale. Atunci cand se intampla un accident si hernia apare, acesta provoaca fisuri ale statului exterior al discului vertebral.
Postura fixa si tensionata
O alta cauza care poate duce la aparitia bolii o reprezinta mentinerea capului si a gatului in pozitii fixe, sub tensiune, pentru perioade mai lungi de timp. Postura fixa si lipsa de relaxare comprima muschii zonei cervicale iar acest mecanism poate duce mai departe la compresia vertebrelor. Cu timpul, hernia de disc cervicala incepe sa se resimta din ce in ce mai evident.
De obicei, soferii profesionisti sau cei ce lucreaza ore intregi la birou si nu iau pauza pentru a relaxa muschii gatului si ai spatelui sunt cele mai afectate persoane.
De obicei, soferii profesionisti sau cei ce lucreaza ore intregi la birou si nu iau pauza pentru a relaxa muschii gatului si ai spatelui sunt cele mai afectate persoane.
Frigul si umezeala
Hernia de disc cervicala nu evolueaza niciodata brusc, ci sub inflenta unor factori declansatori precum frigul si umezeala, iar durerile se pot calma in decurs de cateva zile de repaos si tratament medicamentos. Pe masura ce discul devine din ce in ce mai uzat, aceste pusee devin si ele mai frecvente, mai agresive si mai rezistente la tratament.
In acest articol:
Hernia de disc cervicalaCe este hernia de disc cervicala?
Simptome hernie de disc cervicala Tratament hernie de disc cervicala Operatie hernie de disc cervicala Recuperarea dupa operatia de hernie de disc cervicala