Tipuri de entorsa de glezna si modalitati de recuperare
Entorsa este un traumatism, o întindere sau o ruptură a ligamentelor unei articulații. Entorsele se pot manifesta la nivelul genunchiului, umărului, al articulațiilor mâinii și degetelor, dar cel mai des la nivelul gleznei.
Entorsele apar atunci când corpul este supus unui stres fizic. În mod obișnuit, mecanismul de vătămare presupune întinderea excesivă a unui ligament, provocând deteriorarea acestuia. Entorsa apare atunci când un ligament este întins în mod excesiv, în timp ce articulația este sever supusă stresului.
Căderile, alunecările, micile accidente care apar din neatenție, practicarea sporturilor fără încălzire în prealabil, sunt principalele cauze ale entorsei de gleznă.
Afectarea articulației în urma unei entorse, are trei grade:
-Gradul I. Acest tip de entorsă este foarte comun. Reflectă întinderea ușoară a ligamentelor, umflare este minimă, vânătăile se dovedesc puțin frecvente.
-Gradul II. Acest tip implică o ruptură incompletă a unui ligament. Simptomele includ durere moderată, sensibilitate și umflături, este asociat cu mișcare redusă.
-Gradul III. Acest tip reprezintă o ruptură completă a ligamentului. Dacă ruptura este destul de severă, se pot sparge unele oase mici.
Entorsa la nivelul gleznei este cea mai frecventă, iar cel mai des se produce prin inversiE, aceasta, însemnând că talpa piciorului este adusă în interior, rezultând întinderea sau ruperea ligamentelor din exteriorul gleznei. De asemenea, entorsa gleznei se poate produce și prin eversie, situație în care talpa piciorului este forțată spre exterior.
Simptomele entorselor pot varia, în funcție de gravitatea leziunii. Acestea includ:
-dureri
-umflături – ce pot indica prezența inflamației sub articulație sau în țesutul moale din jurul articulației.
-vânătăi
-instabilitate – mai ales în cazul entorsei de gleznă
-pierderea capacității de mișcare și de utilizare a articulației.
Printre factorii de risc în entorse se numără: condițiile meteo, oboseala, obezitatea, echipamentul nepotrivit în drumeții sau practicarea sporturilor.
Stabilirea diagnosticului este realizată de medicul ortoped, prin examinare fizică, însă poate fi necesară o radiografie articulară, pentru a exclude posibilitatea existenței unei fracturi osoase. RMN-ul articular este solicitat în cazul în carea vindecare este mai lungă decât în mod obișnuit, sau atunci când evoluția nu este cea așteptată. RMN-ul articular are rolul de a evidenția modificările structurilor moi și a ligamentelor afectate.
Modalități de recuperare. În funcție de tipul entorsei, tratamentul poate fi ortopedic sau chirurgical și trebuie urmat de tratament fizical-kinetic care se individualizează pentru fiecare pacient.
Tratamentul este divizat în patru faze:
Faza I : până la 72 de ore. Se aplică gheață pentru 20 de minute la fiecare oră. Pentru imobilizarea gleznei se poate folosi orteză de gleznă sau atelă gipsată.
Faza II : prima săptămână. Puteți merge pe glezna suferință imediat ce vă simțiți confortabil, iar pentru mobilizare, puteți folosi o pereche de cârje.
Faza III : a doua săptămână. După ce s-a remis durerea și edemul local, trebuie să începeți să mergeți normal, menținând totuși fașa elastică.
Faza IV : variabil. Revenirea precoce poate duce la probleme cronice sau reaccidentări, așadar glezna trebuie să fie suficient de puternică pentru revenirea la activitățile de zi cu zi sau sportive.
Antiinflamatoarele nesteroidiene trebuie administrate conform sfatul medicului, doar când există durere, la oră fixă, în primele zile.
Aplicarea unei fașe elastice compresie ajută la reducerea edemului și trebuie purtată primele 24-36 de ore. Este nevoie de gips protectiv dacă se dorește susținerea în piciorul lezat.
De asemenea, pentru reducere edemului și echimozei, se recomandă ridicarea gleznei deasupra nivelului inimii, timp de 2-3 ore pe zi, dacă este posibil.
Entorsele de gleznă au nevoie în medie de aproximativ 6 săptămâni pentru a se vindeca, dar în funcție de severitate, vindecarea poate dura chiar și patru luni.
Un gips protector, un suport elastic sau alte forme de susținere a gleznei trebuie purtate în tot acest timp pentru a proteja ligamentele.
La Arcalife, specialiștii noștri pun durerea ta pe primul loc și se dedică rezolvării problemelor ortopedice.