Logo
Acasa Blog Genunchi Endoscopia: care sunt tipurile de anestezie?

Endoscopia: care sunt tipurile de anestezie?

Endoscopia: care sunt factorii care influențează alegerea anesteziei? Iată mai multe informații care te-ar putea interesa!

Endoscopia se face doar pe stomacul gol pentru a evita apariția complicațiilor și este important ca medicul să fie informat despre medicamentația pe care o luați și eventualele alergii pe care le aveți. În funcție de informațiile oferite, medicii Arca Life decid care este doza necesară de anestezic de care aveți nevoie și care este cea mai potrivită metodă de anestezie pentru dumneavoastră.

Medicul anestezist pune la dispoziția pacienților informații cu privire la riscurile anesteziei, dar și la beneficiile acesteia și are nevoie de un document scris care prezintă consimțământul pacienților.   

Factori care influențează alegerea tipului de anestezie

Alegerea tipului de anestezie se face în funcție de anumiți factori cum ar fi starea de sănătate sau gravitatea intervenției chirurgicale. Unele operații pot fi efectuate doar cu anestezie generală, cum ar fi operația de îndepărtare a vezicii biliare. Pentru alte operații, se poate efectua anestezie locală, regională sau generală sau o combinație între anestezia regională și generală. Spre exemplu operația la genunchi se poate efectua cu anestezie locală, regională sau generală.

Tipuri de anestezie

Există 4 tipuri de anestezie: locală, regională, generală și sedare.

  1. Anestezia locală

Anestezia locală se folosește în cazul unor intervenții chirurgicale  mai simple, cum ar fi extracția unui dinte sau operația de cataractă. Anestezicul poate fi sub formă de cremă, picături, spray sau soluție de injectat. Pacientul rămâne conștient în timpul operației, însă durerea este absentă.

  1. Anestezia regională

Anestezia regională se realizează prin intervenții chirurgicale și are rolul de a nu mai transmite durerea către creier, fără pierderea stării de conștiență. Tipurile de anestezie regională sunt: rahianestezia, anestezia epidurală (sau peridurală) și blocurile de nervi periferici.

Rahianestezia constă în introducerea unui anestezic local exact lângă măduva spinării, iar efectul apare în câteva minute. Anestezia rahidiană permite pacientului să rămână treaz în timpul operației fără să simtă nicio durere în jumătatea corpului. Se folosește pentru operații urologice, ginecologice și altele.

Anestezia epidurală (sau peridurală) constă în introducerea anestezicului local în spațiul epidural și protejează măduva spinării. Instalarea efectului anesteziei necesită minimum 15 minute. Această anestezie este folosită în timpul travaliului și a nașterii.

Blocurile de nervi periferici duc la înlăturarea durerii la nivelul unei regiuni afectată de un nerv periferic și se folosesc pentru operațiile de mâini și picioare.

  1. Anestezia generală

Anestezia generală este cea mai complexă formă de anestezie. Implică inducerea unei stări de inconștiență controlată, timp în care pacientul nu va simți durere și nu va știi absolut nimic, iar musculatura este perfect relaxată. Acest tip de anestezie este folosită pentru operații majore care se pot efectua doar cu anestezie generală, cum ar fi operația pe cord deschis. Anestezia generală se face cu ajutorul unor agenți anestezici intravenoși ce sunt injectați în venă sau inhalatori.

  1. Sedarea

Sedarea impune utilizarea unor cantități mici de medicamente anestezice ce produc o stare similară somnului. În acest fel, pacientul se va simți relaxat și nu va simți nici o urmă de disconfort sau durere. Se recurge deseori la sedare atunci când se face o examinare RMN la copiii mici. Sedarea oferă un confort mai bun al pacientului și ajută la reducerea anxietății.

Ce efecte secundare au anestezicele?

Anestezicele pot provoca o serie de reacții adverse. Medicul anestezist va informa pacienții cu privire la aceste posibile reacții și despre măsurile care pot reduce efectele nedorite. Deseori efectele secundare ale anestezicului dispar după 24 de ore. Reacțiile adverse frecvente care pot apărea după un anestezic general sau regional sunt: vărsături, stări de greață, amețeală, frisoane, durere de cap sau durere la nivelul gâtului.

Care sunt riscurile și complicațiile anesteziei?

În general, anestezia este o procedura sigură, iar complicațiile apar tot mai rar. Totuși, în cazul oricărei proceduri medicale, există un risc potențial de complicații cum ar fi : tulburări neurologice sau chiar paralizie, reacție alergică severă (șoc anafilactic) sau chiar deces. Ia în considerare beneficiile și riscurile anesteziei pentru a fii supus unei intervenții chirugicale în cele mai bune condiții.

 

 

, , , ,

Review-uri

( review-uri)
Ratingul general al articolului:
0.0 ( review-uri)
5 stele
()
4 stele
()
3 stele
()
2 stele
()
1 stea
()
Ai citit articolul?
Spune-ti parerea acordand o nota articolului
Acorda o nota