Logo
Acasa Blog Principalele motive pentru care trebuie sa optezi pentru artroscopia de umar

Principalele motive pentru care trebuie sa optezi pentru artroscopia de umar

De ce artroscopia de umăr este o intervenție recomandată și care sunt motivele pentru care ar trebui să apelezi la aceasta? Ce afecțiuni sunt tratate cu ajutorul acestei intervenții și ce este bine de știut? Iată mai multe informații!

Artroscopia de umăr reprezintă o procedură chirurgicală minim invazivă, asistată video, foarte des utilizată în tratarea și diagnosticarea afecțiunilor medicale din zona umărului. Datorită tehnologiei de ultimă generație, cele mai multe dintre afecțiunile umărului pot fi tratate pe cale antroscopică, dar există și excepții precum: procedurile de protezare a umărului sau fracturile complexe. Tehnologia avansată a artroscopiei pot ajuta inclusiv la tratarea anumitelor fracturi articulare, precum: fracturile articulare ale glandei, fracturile părții laterale a claviculei sau fracturile avulsiile de trohiter.

Ce afecțiuni se pot trata cu ajutorul artroscopiei de umăr?

Specialiști recomandă artroscopia de umăr pentru tratarea următoarelor afecțiuni:

Leziuni de coafă rotatorie (subscapular sau supraspinal)

Marginile tendoanelor sunt reunite, în momentul în care coafa rotatorie suferă o leziune. Tendonul lezat este atașat la os cu ajutorul unor suturi speciale sau ancore, acestea din urmă pot fi confecționate din metal sau plastic și nu se îndepărtează la sfârșitul procedurii chirurgicale.

Impingement subcromial

Această procedură constă în curățarea țesutului deteriorat sau inflamat din zona de deasupra articulației umărului. Sindromul de impingement poate provoca dureri sau inflamații la nivelul umărului.

  • Capsulită retractilă,

  • Leziuni de cartilaj sau artroză scapulo-humerală,

  • Leziuni de labrum (debridare sau sutură)

  • Îndepărtarea de osteofite sau de corp liber intraarticular,

  • Luxație recidivantă de umăr,

  • Leziuni de ligamente,

  • Leziune a tendonului bicipial.

Care sunt principalele motive pentru care trebuie să optezi pentru artroscopia de umăr?

Umărul este una dintre cele mai complexe articulații, în care se regăsesc tendoane, ligamente, muschi și structuri osoase, iar fiecare dintre acestea pot provoca anumite simptome la nivelul lor, precum:

  • Limitarea de mișcare și redoare articulară,

  • Durere în zona umărului

  • Edem local și umflătură în zona umărului.

Iată care sunt principalele motive pentru care să apelezi la artroscopia de umăr:

  • Pentru a păstra integritatea articulației, datorită inciziei de dimensiuni mici,

  • Datorită perioadei foarte scurte de recuperare, aproximativ 1-3 zile,

  • Datorită cicatricii de dimensiuni mici, imperceptibile,

  • Datorită intensității scăzute a durerii postoperatorii,

  • Datorită posibilității pacientului de a fi externat, chiar în a 2-a zi după procedura chirurgicală,

  • Datorită posibilității minore de a apărea complicații,

  • Pentru o recuperare foarte rapidă a mobilității inițiale a articulațiilor.

Medicul chirurg, în timpul unei proceduri de artroscopie de umăr are posibilitatea să trateze mai multe patologii ale umărului în timpul aceleiași intervenții chirurgicale.

Cu ajutorul unei mici incizii, medicul va introduce artroscopul în umărul pacientului astfel încât să poată observa foarte clar procedura pe monitorul video din sala de operații. Medicul specialist va inspecta toate țesuturile articulației umărului și zona de deasupra articulației, începând de la oase, cartilaje, ligamente și tendoane.

Artroscopia are rolul de a repara orice țesut deteriorat. Pentru o astfel de intervenție este nevoie de la 1 până la 3 incizii mici pentru a introduce alte instrumente necesare pentru a trata și fixa afecțiuni precum: ruptura de mușchi, cartilaj sau tendon, iar mai apoi, țesutul deteriorat este îndepărtat.

Artroscopia de umăr se efectuează cu ajutorul anesteziei regionale sau totale, în funcție de afecțiunea pacientului, de complexitatea luxației articulației umărului. Intervenția artroscopică la nivelul articulației umărului, necesită ca pacientul să aibă o anumită poziție. Acesta, trebuie să ofere acces optim medicului la nivelul tuturor structurilor, în condițiile în care suprafețele articulațiilor sunt întinse suficient. Artroscopia de umăr are o durată cuprinsă între 30 de minute și 2 ore.

Arca Life îți pune la dispoziție proceduri chirurgicale sau nonchirurgicale unice în România, pentru ca fiecare pacient să beneficieze de cel mai bun tratament medical. Arca Life îți oferă cele mai bune soluții pentru tratarea, ameliorarea și recuperarea afecțiunilor medicale. Viitorul procedurilor medicale este reprezentat de intervenții minim invazive datorită avantajelor clare pe care le oferă, astfel înlocuind clasicele operații deschise.

, , , ,

Review-uri

( review-uri)
Ratingul general al articolului:
0.0 ( review-uri)
5 stele
()
4 stele
()
3 stele
()
2 stele
()
1 stea
()
Ai citit articolul?
Spune-ti parerea acordand o nota articolului
Acorda o nota