Logo
Acasa Blog Tendinita – ce este si cum poate fi tratata

Tendinita – ce este si cum poate fi tratata

Ce este tendinita si de ce apare aceasta afectiune? Cum poate fi tratata si care sunt recomandarile specialistilor? Iata mai multe informatii de interes pentru tine!

Tendinita este o afectiune care apare la nivelul tesutului musculo-scheletal si reprezinta o inflamatie a unui tendon care face legatura dintre oase si muschi. Tendonul poate fi localizat in mai multe zone ale corpului, este regasit mai exact la cot, sold, genunchi, umar si incheietura. De regula, tendinita este identificata atunci cand zona afectata acuza dureri in momentul in care este solicitata.

De ce apare tendinita?
De regula, tendinita nu isi face aparitia fara sa existe o cauza care sa o favorizeze. De cele mai multe ori, afectiunea la nivelul tendonului apare in urma unui traumatism suferit in zona respectiva. Cele mai multe persoane care se confrunta cu aceasta afectiune sunt sportivii, cei care isi solicita foarte mult grupele musculare dar si articulatiile. 

Tendinita poate aparea brusc sau in timp, in functie de intensitatea traumatismului. Daca tendinita apare brusc inseamna ca a avut loc o agresiune brusca la nivelul tendonului iar daca apare in timp este rezultatul unei suprasolicitari repetate pentru o perioada indelungata de timp. 

Cate tipuri de tendinita exista?
Dupa cum am mentionat mai sus, tendoanele sunt localizate in mai multe zone ale corpului. In functie de zona afectata de traumatism, apare un anumit tip de tendinita care se poate manifesta diferit in functie de fiecare persoana in parte.

Tendinita este de 5 tipuri:


1. Tendinita ahileana


Probabil ati identificat deja din denumire zona in care se situeaza aceasta afectiune. Ei bine, da, tendinita ahileana afecteaza tendonul lui Ahile situat in zona gleznei si este cel mai des intalnita in randul sporivilor care au suferit accidentari. 

2. Tendinita de Quervain


Cel de-al doilea tip de tendinita se situeaza la nivelul policelui, mai exact in zona degetului mare si a incheieturii. In cazul in care afectiunea se agraveaza, mobilitatea incheieturii poate fi redusa considerabil. 


3. Tendinita incheieturii


Acest tip afecteaza incheietura mainii si apare in mod special la persoanele care solicita foarte mult aceasta zona. In aceasta categorie se incadreaza jucatorii de tenis sau badminton, sau alte persoane care nu practica sport dar profesia lor presupune folosirea abuziva a incheieturii. 


4. Cotul jucatorului de tenis si cel al jucatorului de golf


Este deja evidenta zona afectata in cazul acestui tip de tendinita si de asemenea se pot identifica rapid si persoanele cele mai predispuse acestei afectiuni. De asemenea, poate aparea si in cazul persoanelor care sufera traumatisme bruste in zona cotului.


5. Tendinita de supraspinos


Aceasta tendinita se localizeaza la nivelul muschilor supraspinosi care sunt pozitionati la nivelul umarului. Zona afectata poate resimti dureri in timpul miscarii bratului sau chiar in timpul somnului. 


Care sunt simptomele?

Simptomele generale ale tendinitei sunt reprezentate de dureri locale si sensibilitate in zona afectata. Starile de disconfort pot fi resimtite atat cand sunt efectuate diverse miscari cat si atunci cand corpul se afla in repaus. De asemenea, simptomele pot varia in functie de zona afectata si in functie de gravitatea situatiei. 

Cum se poate trata tendinita?

Cel mai important aspect la acest tip de afectiune este faptul ca tendinita se trateaza in acelasi mod, indiferent de zona de localizare a acesteia. Tratamentul depinde foarte mult insa de cat de avansata este afectiunea si cat de intense sunt simptomele resimtite.

Pentru inceput, se poate incerca tratamentul neinvaziv pentru a observa daca situatia se imbunatateste. Acest tratament consta in comprese cu gheata, masaj cu geluri si administrarea de medicamente antiinflamatoare. Pentru a obtine rezultate cat mai rapide si mai eficiente, toate aceste mijloace pot fi combinate cu sesiune de kinetoterapie si cu perioade indelungate de repaus. 

Daca afectiunea este mai avansata si nu se amelioreaza doar cu tratamentul neinvaziv, se pot administra si infiltratii cu plasma imbogatita cu trombocite pentru a grabi procesul de vindecare. 

Tendinita este o afectiune care se poate vindeca rapid pe cale neinvaziva, daca este urmat sfatul medicului specialist. In caz contrar, afectiunea se poate agrava si poate deteriora foarte sever tendoanele. In cazul acesta, simptomele vor fi greu de suportat si va fi nevoie de interventie chirurgicala. 

, , , ,

Review-uri

( review-uri)
Ratingul general al articolului:
0.0 ( review-uri)
5 stele
()
4 stele
()
3 stele
()
2 stele
()
1 stea
()
Ai citit articolul?
Spune-ti parerea acordand o nota articolului
Acorda o nota