Artroscopia versus operatia clasica – care sunt beneficiile de care te vei putea bucura
Ce este artroscopia și de ce este o alegere potrivită? Iată mai multe informații!
Intervențiile chirurgicale sunt adesea dificile și greu de acceptat chiar dacă afecțiunile care apar în viața noastră sunt inevitabile. De cele mai multe ori, teama de intervențiile chirurgicale este accentuată de perioada de recuperare și de simptomele resimțite mai apoi. Foarte multe persoane ajung la medic cu afecțiuni în stadiu foarte avansat tocmai din cauza temerilor referitoare la operații.
Ce este artroscopia?
Artroscopia este o procedură chirurgicală care a prins amploare în ultimii ani datorită faptului că face parte din categoria intervențiilor minim invazive. Aceasta este folosită pentru a remedia afecțiunile care apar la nivelul articulațiilor, afecțiuni ce pot fi de multe ori extrem de dureroase. Procedura oferă posibilitatea medicului de a examina zona afectată, dar și de a trata cu precizie afecțiunea.
Instrumentul folosit în cadrul artroscopiei este de dimensiuni reduse, aproximativ 4-5 mm și poartă denumirea de artroscop. Este atât de subțire tocmai pentru a putea accesa chiar și cele mai ascunse puncte ale durerii. Artroscopul este un instrument extrem de important datorită faptului că are în componența sa o cameră minusculă care permite medicului specialist să studieze interiorul zonei afectate.
Când se poate apela la artroscopie?
Această procedură este folosită în ortopedie, în mod special în situațiile în care se urmărește tratarea unei articulații. Este foarte utilă și precisă, iar tocmai din acest motiv este folosită pentru tratarea unui număr mare de afecțiuni. Cele mai întâlnite afecțiuni pentru care se folosește artroscopia sunt:
- Rupturile sau fisurile de ligamente;
- Rupturile sau fisurile de menisc;
- Leziunile cartilajelor;
- Artrozele;
- Sinovitele;
- Depozitele de calciu;
- Pătrunderea corpilor străini.
Artroscopia este adoptată pentru toate aceste afecțiuni în stadii incipiente, iar dacă este posibil și pentru fazele mai avansate. Durerile persistente în zona articulațiilor sunt primele simptome care ar trebui să ne trimită la o vizită la medicul specialist.
Artroscopia sau operația clasică? Care este alegerea potrivită?
Există puține clinici care aleg să trateze pacienții prin metode clasice și minim invazive, datorită faptului că aceste proceduri necesită cunoștințe speciale și echipamente moderne. Totuși, artroscopia este foarte adoptată în ultima perioadă datorită faptului că oferă o serie de beneficii importante pacientului.
Iată care sunt principalele beneficii pe care le oferă artroscopia unui pacient:
1. Primește un diagnostic precis încă de la prima consultație.
Primul pas în tratarea unei afecțiuni este identificarea corectă a problemei. Prima consultație are un rol foarte important pentru procesul de vindecare, tocmai de aceea trebuie să se adopte metode potrivite pentru o diagnosticare corectă. În caz contrar, pacientul riscă să nu fie tratat corespunzător, iar asta va conduce la agravarea situației.
2. Beneficiază de o intervenție minim invazivă.
Procedura presupune o incizie extrem de mică care nu va marca locul cu o cicatrice foarte vizibilă. În felul acesta, zona de intervenție se va recupera foarte rapid fără să rămână cu răni și copci perioade îndelungate de timp.
3. Nu este supus unor perioade îndelungate de spitalizare.
Fiind o intervenție simplă și minim invazivă, nu presupune spitalizare pentru perioade îndelungate de timp. Pacientul nu trebuie să stea sub observație după finalizarea intervenției mai mult de 24 de ore. Acest lucru este extrem de benefic pentru pacient deoarece el se poate recupera la domiciliu.
4. Nu trebuie să respecte un proces greu și îndelungat de recuperare.
Artroscopia nu impune pacientului perioadele lungi de ședere. Din contră, nu este recomandat ca după o astfel de intervenție să stai doar la pat. Pentru recuperarea rapidă a zonei, este nevoie de mișcare moderată și de perioade liniștite de ședere între sesiunile de mișcare.
5. Evită apariția eventualelor riscuri.
De regulă, intervențiile chirurgicale clasice atrag după sine niște riscuri pe care nimeni nu poate să le intuiască. Datorită faptului că nu sunt la fel de precise ca metodele moderne, pot degrada diverse zone în timpul intervenției. În cazul artroscopiei, astfel de riscuri nu există având în vedere instrumentele inovative utilizate și precizia cu care este tratată afecțiunea.
Cu alte cuvinte, artroscopia este o intervenție de încredere care tratează afecțiunile în liniște, dar sigur. Rezultatele apar imediat după intervenție și se mențin pe termen lung, dacă sunt respectate indicațiile medicului specialist. Dacă vă confruntați cu afecțiuni de acest tip este indicat să faceți o vizită la medic și să studiați în detaliu problema pentru a stabili cel mai bun plan de tratament, împreună.