Logo
Acasa Blog 5 curiozitati de interes despre interventiile laparoscopice in ortopedie

5 curiozitati de interes despre interventiile laparoscopice in ortopedie

Ce este laparoscopia și ce este bine de știut despre această intervenție? Iată mai multe informații de interes pentru tine!

Medicina este una dintre ramurile care a cunoscut cele mai mari evoluții în ultimii ani, iar acest fapt este datorat digitalizării excesive. Marii specialiști din întreaga lume au reușit să dezvolte metode noi și inovative de tratare a unor serii de afecțiuni periculoase, tratând persoanele afectate într-un mod mult mai prietenos decât până acum. Toate aceste intervenții poartă denumirea generică de metode moderne și minim invazive.

Ce este laparoscopia?

Laparoscopia este o procedură chirurgicală modernă, minim invazivă, care vizează tratarea mai multor tipuri de afecțiuni. Ea se realizează cu ajutorul unui dispozitiv care poartă denumirea de laparoscop și se realizează 100% sub ghidaj endoscopic. Datorită acestui fapt, acest tip de intervenție nu necesită incizii mari, ea realizându-se prin intermediul unor incizii mici de aproximativ 0,5-1,5 cm.

Inițial, acest tip de intervenție se folosea pentru afecțiunile apărute la nivelul organelor abdominale sau la nivelul organelor genitale. În timp, intervenția s-a dovedit a fi atât de benefică încât a fost adoptată și pentru alte zone afectate din corpul uman. În momentul de față, laparoscopia se folosește foarte mult și pentru tratarea afecțiunilor de natură ortopedică.

5 curiozități despre laparoscopia ortopedică

După cum spuneam, laparoscopia este o metodă nouă de tratare a afecțiunilor care poate stârni însă foarte mult scepticism. Numărul clinicilor care folosesc astfel de intervenții este redus, iar acesta poate fi și unul dintre motivele pentru care nu foarte mulți oameni cunosc informații despre acest tip de intervenție. Totuși, există câteva curiozități despre laparoscopie pe care, cu siguranță, foarte mulți dintre noi doresc să le cunoască.

  1. Laparoscopia permite recuperarea imediată

Fiind o intervenție minim invazivă, laparoscopia este una dintre procedurile care oferă posibilitatea pacientului de a se recupera într-o perioadă scurtă de timp. După intervențiile anterioare, perioada de recuperare era, de regulă, îndelungată și presupunea sesiuni îndelungate de ședere la pat. În cazul laparoscopiei, situația este puțin diferită. Recuperarea se realizează mult mai rapid, iar pacienții pot face efort moderat încă din primele zile după intervenție. Spre exemplu, dacă zona afectată este genunchiul, intervenția nu atrage după sine sesiuni îndelungate de ședere. Pacientul poate face mișcare, însă într-o manieră moderată.

  1. Laparoscopia permite accesarea unor zone foarte dificile

Datorită dispozitivului minuscul utilizat, laparoscopia poate fi folosită pentru tratarea celor mai ascunse afecțiuni. Există foarte multe zone din corpul uman, imposibil de accesat cu ajutorul metodelor clasice. Datorită imposibilității accesării zonei exacte, afecțiunea se poate accentua într-o perioadă foarte scurtă de timp. Prin intermediul laparoscopiei, chiar și cele mai ascunse afecțiuni ortopedice pot fi tratate.

  1. Cicatricile rezultate în urma laparoscopiei sunt minuscule

Nu mai este un secret faptul că orice intervenție chirurgicală presupune o incizie, însă este un secret pentru mulți faptul că există intervenții care presupun incizii foarte mici. O astfel de intervenție este laparoscopia, iar acesta este un mare avantaj pentru pacienți. Foarte mulți pacienți se simt complexați după ce au suferit intervenția datorită cicatricilor mari căpătate în urma unei intervenții clasice. În cazul laparoscopiei, cicatricile rezultate sunt aproape insesizabile.

  1. Durerea resimțită este mai redusă

Știm cu toții că nu există intervenție chirurgicală care să nu atragă după sine o perioadă de dureri. Chiar dacă în timpul intervenției pacienții nu simt nimic, după încheierea acesteia simptomele de acest tip încep să apară. În cazul laparoscopiei, durerea resimțită este extrem de redusă și poate fi înlăturată ușor cu ajutorul medicamentelor. Acest lucru face perioada de recuperare mai ușoară.

  1. Complicațiile au o șansă foarte redusă de apariție

Acesta este un element de care trebuie să ținem cont cu toții, având în vedere faptul că apelăm la intervenții chirurgicale pentru a scăpa de o problemă. Este evident faptul că nimeni nu își dorește complicații, iar această procedură este ideală pentru evitarea acestora.

Luând în considerare toate aceste elemente, putem realiza cât de benefică este o astfel de intervenție minim invazivă. Cu toții avem nevoie ca sistemul osos să fie complet sănătos pentru ca propriul corp să poată funcționa în parametrii ideali. Așadar, pentru orice afecțiune apărută la nivel ortopedic, putem apela mereu cu încredere la intervenția numită laparoscopie.

, , , ,

Review-uri

( review-uri)
Ratingul general al articolului:
0.0 ( review-uri)
5 stele
()
4 stele
()
3 stele
()
2 stele
()
1 stea
()
Ai citit articolul?
Spune-ti parerea acordand o nota articolului
Acorda o nota