Logo
Acasa Blog Genunchi Sinovita cronica: cauze, simptome si tratament

Sinovita cronica: cauze, simptome si tratament

Ce este sinovita?

Sinovita este o afecțiune inflamatorie care se localizează la nivelul membranei sinoviale a articulației. Aceasta apare la nivelul zonelor unde există membrană sinovială, mai exact la genunchi, gleznă, încheietură sau la nivelul articulației carpatice. Sinovita presupune inflamarea excesivă a membranei sinoviale, aspect cauzat de acumularea excesivă a unui lichid în ea. Lichidul poartă denumirea de efuziune și este format din sânge sau limfă care poate conține și infecție sau diverse substanțe care nu sunt benefice organismului.

Care sunt cauzele apariției sinovitei cronice?

Sinovita cronică este o afecțiune secundară care se dezvoltă de cele mai multe ori din cauza unor deteriorări anterioare ale articulației, tocmai de aceea este diagnosticată destul de rar. Totuși, sinovita poate apărea și în urma accidentelor din care au rezultat răni sau vânătăi sau din cauza sesiunilor îndelungate în care s-a exercitat presiune sau efort intens asupra zonei afectate.

Există câteva categorii de oameni care sunt mai predispuși să sufere de această afecțiune, iar în acestea se încadrează: sportivii, persoanele care suferă de boli infecțioase sau persoanele care petrec foarte mult timp în posturi incomode. Aceștia exercită foarte multă presiune asupra articulațiilor, iar din cauza aceasta pot apărea inflamații locale.

Care sunt simptomele sinovitei cronice?

Sinovita cronică exercită imediat perturbări asupra articulațiilor, iar tocmai de aceea simptomele încep să fie resimțite destul de rapid. Persoanele care au un stil de viață activ și sunt afectate de sinovita cronică vor simți imediat schimbări ale mobilității zonei afectate chiar dacă nu își vor da seama pe loc care este cauza schimbării. Simptomele sinovitei cronice sunt foarte asemănătoare cu cele ale artritei.

Principalele simptome resimțite de persoanele afectate de sinovita cronică sunt:

  • Umflarea zonei afectate;
  • Înroșirea zonei afectate;
  • Apariția durerii;
  • Durerea resimțită mai intens noaptea;
  • Scăderea mobilității articulației;
  • Apariția sentimentului de slăbiciune;
  • Creșterea temperaturii corporale;
  • Greață;
  • Dificultăți în realizarea mișcărilor;
  • Intensificarea progresivă a durerii și stării de disconfort.

Persoanele care sunt afectate de sinovita cronică se vor confrunta cu simptome care nu trec de la sine. În unele situații, senzațiile de durere și disconfort tind să se diminueze sau să dispară în urma sesiunilor de repaus, dar reapar atunci când pacientul își reia rutina zilnică. Acestea sunt niște simptome clare care arată prezența unei afecțiuni în corp.

Cum se tratează sinovita cronică?

Tratamentul se stabilește de către medicul specialist în funcție de stadiul în care se află afecțiunea. Dacă sinovita se află în primele stadii de dezvoltare aceasta se poate trata pe cale non-chirurgicală. Dacă însă afecțiunea este foarte avansată, se poate apela la intervenția chirurgicală.

Haideți să vedem care sunt primii pași de tratare a sinovitei cronice:

  1. Imobilizarea zonei afectate.
  2. Adoptarea sesiunilor de repaus pentru ca zona să poată beneficia de odihnă.
  3. Administrarea de tratament medicamentos (medicamente analgezice, antiinflamatoare și pentru creșterea sistemului imunitar).
  4. Administrarea de tratament fizioterapeutic (exerciții fizice specifice și masaj local).
  5. Administrarea de tratament chirurgical (operație locală pentru vindecarea zonei afectate).

Prima perioadă de tratament presupune parcurgerea primilor 4 pași. Dacă aceștia aduc rezultate pacientului chiar și într-un ritm lent, tratamentul chirurgical nu este luat în calcul. În felul acesta pacientul continuă să își trateze zona afectată pe cale neinvazivă până își va recăpăta în totalitatea mobilitatea zonei afectate.

În cazul în care afecțiunea nu prezintă îmbunătățiri, iar pacientul resimte în continuare simptomele inițiale sau mai intense, atunci va fi necesară intervenția chirurgicală. În astfel de situații se consideră că afecțiunea este destul de avansată și nu poate fi tratată complet pe cale neinvazivă.

Există și situații în care afecțiunea se ameliorează prin intermediul primilor 4 pași însă, după o perioadă de timp, devine din nou agresivă. Asta înseamnă că afecțiunea recidivează și nu poate fi ținută la distanță doar prin tratament non-invaziv.

Identificarea timpurie este esențială pentru ca afecțiunea să fie remediată rapid și sigur. Cu cât este identificată mai devreme, cu atât sinovita acută poate fi vindecată mai repede și mai simplu. Tocmai de aceea, vizita la medicul specialist este foarte importantă.

 

 

, , , ,

Review-uri

( review-uri)
Ratingul general al articolului:
0.0 ( review-uri)
5 stele
()
4 stele
()
3 stele
()
2 stele
()
1 stea
()
Ai citit articolul?
Spune-ti parerea acordand o nota articolului
Acorda o nota