Logo
Acasa Blog Sindromul tunelului carpian in sarcina

Sindromul tunelului carpian in sarcina


Sindromul tunelului carpian in sarcina cu Dr. Jawad
Sindromul tunelului carpian (STC) este una din cele mai intalnite afectiuni ce apare la persoanele diabetice, cu boli tiroidiene sau profesii ce implica folosirea intensiva a mainilor (agricultori, soferi, medici, etc), dar si la gravide, in perioada de sarcina.

Ce este acesta afectiune?

STC sau Sindromul de tunel carpian este o afectiune datorata de compresia unui nerv (median) ce traverseaza bratul, incheietura mainii si prima parte a palmei. Femeile insarcinate au tendinta de a dezvolta STC deoarece retentia suplimentara de lichid pune presiune pe acest nerv. 

Ce simtome au gravidele?

Atat la gravide, cat si la toti ceilalti pacienti afectati de STC, simptomele sunt aceleasi:
  • furnicaturi, parestezii, tremuraturi fine ale mainii si degetelor (cu exceptia degetului mic)
  • durere care porneste de la incheietura mainii si radiaza in sus catre brat.
  • crampe, intepaturi, arsuri
  • amorteala partiala sau totala, lipsa sensibilitatii la pipaire
  • racirea degetelor si/ sau a palmei
  • durere ziua si/ sau amplificata in timpul noptii

De ce apare sindromul tunelului carpian in sarcina?

In timpul sarcinii, volumul de sange din organism creste foarte mult pentru a alimenta uterul, placenta si copilul. Spre deosebire de celelelate categorii de pacienti, sindromul tunelului carpian apare la gravide datorita retentiei excesive de lichid. Astfel, nervul median este pus sub presiune, incheietura mainii incepe sa doara si in final procesul favorizeaza aparitia sindromul tunelului carpian.

Cum pot afla sigur daca am STC?

Desi examinarea de catre doctor poate da indicii ca suferi de acesta afectiune, singura metoda exacta de diagnostic al STC este electromiograma. 

STC afecteaza copilul?

Sindromul de tunel carpian nu afecteaza copilul in mod direct, insa cu totii stim ca starea psihologica a mamei, disconfortul sau durerea se pot transfera asupra copilului, influentand indirect dezvoltarea fizica si psihica a acestuia.

Ce tratament pot urma?

Desi aparitia simptomelor trebuie sa alarmeze ca boala s-a instalat si ca este necesar un consult medical pentru stabilirea tratamentului, gravidele fac exceptie de la regula intr-o oarecare masura.​ 

Iata ce e de facut daca esti insarcinata si ai simptomele sindromului de tunel carpian.

In timpul sarcinii

Tratamentul sindromului de tunel carpian la gravide are ca obiectiv eliminarea disconforului/ durerii in perioada sarcinii prin metode care sa nu afecteze copilul. In acest sens, trebuiesc evitate injectiile cu steroizi ce amelioreaza durerea si care deseori sunt recomandate de medici celorlalte categorii de pacienti. In acelasi timp, trebuie pus accent pe urmatoarele:
  • Protejarea manii cu o orteza pe timp de noapte.
  • Efectuarea de exercitii de relaxare a bratului, incheieturii si degetelor palmei.
  • Evitarea de miscari repetitive daca gravida inca lucreaza si munca depusa presupune lucru intens cu mainile.

Dupa nastere

Daca au trecut 3 luni de la nastere si simptomele se mentin, inseamna ca afectiunea s-a cronicizat si ca este necesara prezentarea imediata la medic. Acesta te va examina si iti va recomanda tratamentul de care ai nevoie.
Dr. Chirurg Ortoped Jawad Latif
Dr. Chirurg Ortoped Jawad Latif
"De indata ce sindromul tunelului carpian s-a cronicizat, acesta trebuie tratat de urgenta la medic. In caz contrar, afectiunea va produce dureri groaznice, din ce in ce mai violente, iar recuperarea va fi dificila si de lunga durata."
, , , ,

Review-uri

( review-uri)
Ratingul general al articolului:
0.0 ( review-uri)
5 stele
()
4 stele
()
3 stele
()
2 stele
()
1 stea
()
Ai citit articolul?
Spune-ti parerea acordand o nota articolului
Acorda o nota