Logo
Acasa Blog Hernia de disc – solutii pentru un pacient complet recuperat

Hernia de disc – solutii pentru un pacient complet recuperat

Ce este hernia de disc și în ce constă procesul de recuperare al acestei afecțiuni? Care sunt recomandările specialiștilor? Iată mai multe informații!

Hernia de disc nu este o afecțiune ușoară și de foarte multe ori procesul de tratare și recuperare poate fi greu. În cazul în care afecțiunea a necesitat o intervenție chirurgicală, recuperarea  necesită o foarte mare atenție. Pentru acest tip de operație, recuperarea este amplă și de lungă durată, așadar trebuie să avem multă răbdare pentru o recuperare completă. În cele mai multe cazuri, stilul de viață al pacientului trebuie schimbat sau adaptat. 

În ce constă procesul de recuperare?

 În cazul operației de hernie de disc există mai multe tehnici pentru recuperare. Acestea se recomandă de către medicul specialist, după operație, în funcție de cât de avansată era hernia înainte de a fi operată. Este foarte important de reținut faptul că tehnicile de recuperare care se urmează după operație nu constau în alte intervenții chirurgicale.

Întregul proces de recuperare are trei etape foarte importante:

  1. Tratamentul post-operator imediat
  2. Tratamentul în perioada de până la 4 săptămâni de la operație;
  3. Tratamentul recuperator de până la 6-12 luni de la operație.


Pentru o bună recuperare trebuie să fie respectate cu desăvârșire toate cele trei etape. 
Există mai multe tehnici prin care pacienții se pot recupera:

1. Kinetoterapie sau gimnastică

Kinetoterapia sau gimnastica medicală sunt cele mai importante elemente atunci când vrem să ne recuperăm complet. Aceste proceduri se realizează sub îndrumarea unui kinetoterapeut specializat și se adaptează în funcție de fiecare persoană. Kinetoterapeutul este în măsură să adapteze procedeele necesare recuperării în funcție de criteriile pacientului: vârstă, greutate, starea de sănătate, gravitatea herniei, etc. 
 În cele mai multe cazuri, kinetoterapia este nelipsită alături de alte proceduri precum fizioterapia și masajul. Toate cele trei tehnici au rolul de a detensiona zona afectată și de a tonifia mușchii spatelui. Doar așa coloana vertebrală va putea să aibă din nou o postură corectă fără să fie resimțită durerea.

2. Tratament balnear

De multe ori, medicii specialiști recomandă pacienților recuperarea prin tratament balnear. Scopurile acestuia sunt foarte bine definite: încetinirea procesului degenerativ, menținerea mobilității articulațiilor și stimularea circulației sângelui. Tratamentele cu ape termale sărate sau sulfuroase dau cele mai bune rezultate.

Tratamentul balnear poate fi realizat în paralel cu ședințele de kinetoterapie pentru grăbirea procesului de vindecare completă. 

3. Stil de viață schimbat sau adaptat

Modul în care ne petrecem viața este extrem de important, mai ales când este vorba de recuperarea după o intervenție chirurgicală. De cele mai multe ori, corpul uman este foarte slăbit și fiecare mișcare bruscă îl poate afecta. Tocmai din acest motiv, pentru recuperarea după operația de hernie nu este suficientă doar kinetoterapia, gimnastica sau tratamentul balnear. Dacă nu ne protejăm corpul în fiecare zi, este posibil ca toate celelalte tehnici de recuperare să fie în zadar.

Recomandări în funcție de tipul de persoană:

  • Dacă ești o persoană supraponderală – adoptă un regim alimentar adecvat care te poate ajuta să ajungi la o greutate normală. Greutatea corporală poate pune piedici procesului de recuperare.
  • Dacă ești o persoană energică – evită efortul fizic crescut, mai ales în primele 2-3 săptămâni de după operație. În caz contrar, vor apărea durerile în zona spatelui și se vor intensifica în fiecare zi.
  • Dacă ești o persoană sedentară – evită să stai foarte mult așezat pe scaun sau în pat. Corpul are nevoie de mișcare moderată pentru a pune din nou mușchii la treabă. 

De asemenea, pentru toți pacienții este interzisă purtarea obiectelor în spate sau pe umeri (rucsac, geantă, etc.) dar și ridicarea greutăților de orice fel. 

Poziția de somn este și ea importantă. Se recomandă dormitul pe spate cu genunchii ridicați și o pernă sub ei sau pe o parte cu o pernă poziționată între genunchi. Dormitul pe burtă este interzis total. 

Pe tot parcursul perioadei de recuperare, pacienții trebuie să fie atenți cu corpul lor pentru că orice mișcare greșită poate afecta și mai mult zona spatelui. Cu cât respectăm mai mult procesul de recuperare, cu atât ne vom vindeca mai repede. 

, , , ,

Review-uri

( review-uri)
Ratingul general al articolului:
0.0 ( review-uri)
5 stele
()
4 stele
()
3 stele
()
2 stele
()
1 stea
()
Ai citit articolul?
Spune-ti parerea acordand o nota articolului
Acorda o nota