Logo
Acasa Blog Sfaturi utile - cum te pregatesti pentru endoscopie?

Sfaturi utile - cum te pregatesti pentru endoscopie?

Endoscopia este o investigație gastroenterologica realizată cu scopul de a depista bolile digestive, iar uneori chiar pentru a le trata. Iată mai multe informații.

Aparatura de endoscopie este folosită deseori în domeniul gastroenterologic, pentru a vedea exact starea în care se află pacientul. Dacă în trecut, pacienții erau tratați după simptome, astăzi prin intermediul acestei aparaturi este posibilă o intervenție endoscopică, ceea ce facilitează recuperarea rapidă a pacientului și reduce în mod semnificativ riscurile care pot să apară.

Ce înseamnă o endoscopie?

Endoscopia este o investigație gastroenterologică realizată cu scopul de a depista bolile digestive, iar uneori chiar pentru a le trata. Această procedură implică de fapt introducerea în corp a unor tuburi subțiri și flexibile, de care este atașată o camera video și o sursă de lumină. Pentru endoscopia digestivă superioară, tuburile se introduc pe gură, iar pentru endoscopia digestivă inferioară pe anus.

Endoscopia digestivă superioară este o procedură care ajută la examinarea tubului digestiv superior. Aceasta nu produce durere, ci doar o senzație de disconfort și ajută la vizualizarea tuturor detaliilor anatomice pentru a depista dacă există modificări de mucoasă sau chiar formațiuni tumorale.

Endoscopia digestivă inferioară se realizează pentru examinarea colonului, dar și a ultimei părți a intestinului subțire. Prin intermediul ambelor proceduri medicale este posibilă prelevarea de biopsii pentru examenul histopatologic. 

Endoscopia inferioară este necesară ca metodă de prevenție pentru cancer de colon, dar și pentru situația în care există constipație sau diaree acută, anemie acută, când apare prezența sângelui în scaun sau o scădere în greutate nejustificată. Aceasta ajută la depistarea tumorilor, dar și la urmărirea bolilor inflamatorii intestinale.

Endoscopia superioară este necesară în cazul hemoragiilor digestive, atunci când apar vărsături cu sânge sau scaune negre. În cadrul clinicii noastre Arca Life se recomandă efectuarea unei endoscopii superioare dacă există dureri acute la nivelul abdomenului, stări de greață și vărsături, senzație de prea plin, disconfort la înghițirea alimentelor, dar și pentru depistarea varicelor esofagiene sau gastrice.

Dacă se descoperă anumite afecțiuni digestive putem interveni pentru tratarea acestora prin intermediul aceleiași proceduri. Pregătirea pacienților pentru endoscopie se face în mod diferit, pentru cele două proceduri.

Pentru a face o endoscopie superioară, pacienții nu trebuie să consume nimic înainte de examinarea propriu zisă. În caz contrar, nu se mai pot vedea foarte clar zonele explorate, dar există și riscul ca lichidul din stomac să ajungă în esofag și apoi în plămâni, ceea ce duce la o complicație foarte gravă. Așadar, pentru a face o endoscopie în deplină siguranță va recomandăm să nu consumați nici un fel de alimente cu 6-8 ore înainte și să nu beți nici un fel de lichide cu minim 4 ore înainte de procedură.

Pentru a face o endoscopie inferioară, este nevoie de o pregătire corespunzătoare a colonului și se recomandă consumul a unor substanțe purgative. Prin urmare, colonul va fi complet golit, după ce pacientul va avea mai multe scaune repetate, ceea ce facilitează o vizualizare ușoară a colonului.

De asemenea, recomandăm ca pacienții să adopte un regim alimentar sărac în fibre cu 3 zile înainte de această procedură medicală și administrarea cu strictețe a substanțelor purgative. În acest fel, are loc o curățare excelentă a colonului.  

Clinica Arca Life stă la dispoziția dumneavoastră cu îndrumări clare și va oferă sfaturi deosebit de prețioase, pentru a beneficia la maxim de toate avantajele endoscopiei. În cadrul clinicii noastre lucrează doar un personal medical specializat și competent, care deține o vastă experiență în domeniu. Dat fiind faptul că se folosesc doar aparaturi de ultimă generație, calitatea investigațiilor se ridică la un nivel superior.

Vă întâmpinăm într-un cadru cald și primitor, discutăm deschis despre fiecare situație în parte și căutăm cele mai bune soluții de investigație și tratament. 

, , , ,

Review-uri

( review-uri)
Ratingul general al articolului:
0.0 ( review-uri)
5 stele
()
4 stele
()
3 stele
()
2 stele
()
1 stea
()
Ai citit articolul?
Spune-ti parerea acordand o nota articolului
Acorda o nota