Logo
Acasa Blog Artroscopia de sold si tot ce este bine de stiut

Artroscopia de sold si tot ce este bine de stiut

Ce presupune intervenția artroscopiei de șold și ce este bine de știut despre aceasta? Când este recomandată artroscopia de șold și care sunt afecțiunile pe care le tratează? Iată mai multe informații!

Artroscopia de șold este o procedură, supravegheată video, minim invazivă, care intervine asupra articulației șoldului, astfel permițându-i medicului specialist să vizualizeze articulația și să trateze anumite probleme articulare, fără a deschide articulația, precum în cazul operațiilor deschise efectuate în mod clasic. Această intervenție presupune efectuarea a 2-3 incizii de dimensiuni mici cu scopul de a introduce o cameră video, pentru a vizualiza afecțiunea în sala de operații, și pentru a introduce instrumentele chirurgicale necesare care vor ajuta la tratarea în mod corect a afecțiunii prezente.

Articulația șoldului are un rol foarte important în timpul mersului și pentru menținerea poziției verticale a corpului. Această este foarte complexă, fiind formată din două oase, femurul și cortexul, care se articulează în zona articulară, cele două fiind acoperite de un cartilaj fin, care la rândul lui este înconjurat de labrum, mușchi, ligamente și capsulă.

Datorită avantajelor incontestabile, artroscopia nu mai este folosită doar în cazul stabilirii diagnosticului afecțiunilor articulare, și astfel a fost introdusă și pentru tratarea multor afecțiuni ale organismului care lezează articulațiile.

Când se folosește artroscopia de șold?

Artroscopia de șold se folosește atât în cazurile diagnosticării unei afecțiuni, cât și pentru tratarea acestora. După examinarea clinică a pacientului și observării istoricului medical și a intervențiilor imagistice pe care pacientul le va efectua (RMN, radiografii și în unele cazuri CT cu reconstrucție 3D), medicul specialist interveni asupra afecțiunii șoldului.

Care sunt simptomele afecțiunii șoldului?

În funcție de afecțiune sau de boala pe care pacientul o are, durerea de șold poate apărea în anumite zone precum:

  • Dureri în interiorul articulației șoldului

  • Dureri în coapsă,

  • Dureri în zona inghinală,

  • Dureri în zona șezutului,

  • Dureri în interiorul articulației șoldului.

Când se recomandă artroscopia de șold?

Această intervenție chirurgicală se recomandă în cazurile în care apar dureri persistente care nu se diminuează cu ajutorul unui tratament nechirurgical, umflături, blocaje sau anumite boli generative ale articulației. Artroscopia de șold se mai poate efectua și în următoarele cazuri:

  • Leziuni de labrum (inelul fibrocartilaginos care înconjoară partea superioară a femurului și îl menține în poziția sa normală)

  • Impingement acetabular, în momentul în care apar osteofite sau ciocuri de os în zona acetabulului,

  • Inflamația sinovitei,

  • Inflamație intra-articulară,

  • Îndepărtarea de corp liber intra-articular,

  • Coxartroză,

  • Displazie de șold.

Care este perioada de recuperare a unei intervenții chirurgicale artroscopice?

În funcție de afecțiunea care se tratează, timpul de recuperare poate fi cuprins între 2 sau 12 săptămâni, iar în primele zile de la intervenție specialiștii recomandă folosirea unor instrumente de susținere, precum cârjele și fără sprijin pe picior, în funcție de leziunile operate. Rezultatul intervenței se poate observa în aproximativ 6-12 săptămâni în perioada post operatorie, pacientul respectând programul de recuperare recomandat de medicul specialist. Activitatea profesională de birou se poate relua în aproximativ 7-10 zile de la operație, în timp ce mersul pe bicicletă în aproximativ 4-6 săptămâni, iar condusul unui autovehicul în aproximativ 3-4 săptămâni.

Care sunt beneficiile artroscopiei?

Spre deosebire de procedurile chirurgicale clasice, procedura artroscopică are nenumărate beneficii, iată câteva dintre acestea:

  • Diagnosticare precisă,

  • Spitalizare pe o scurtă perioadă de timp,

  • Metodă minim invazivă, aproximativ 2-3 mm,

  • Reluarea într-un timp foarte scurt a activităților de zi cu zi,

  • Complicațiile, riscurile și costurile sunt foarte reduse.

Arca Life îți oferă proceduri medicale chirurgicale unice în România. Ne dorim ca fiecare pacient să beneficieze de cel mai bun tratament medical, iar astfel clinica medicală Arca Life îți oferă cele mai bune soluții pentru recuperarea, tratarea și ameliorarea afecțiunilor organismului tău. Procedurile minim invazive, precum artroscopia, reprezintă viitorul medicinei datorită tuturor avantajelor pe care această procedură ni le oferă pentru a înlocui clasicele intervenții chirurgicale deschise.

, , , ,

Review-uri

( review-uri)
Ratingul general al articolului:
0.0 ( review-uri)
5 stele
()
4 stele
()
3 stele
()
2 stele
()
1 stea
()
Ai citit articolul?
Spune-ti parerea acordand o nota articolului
Acorda o nota