Logo
Acasa Blog Genunchi Ruptura de ligament si chistul Baker: care este legatura?

Ruptura de ligament si chistul Baker: care este legatura?

Ruptura de ligament: care este legătura dintre aceasta și chistul Baker? Iată mai multe informații de interes!

Genunchiul este înconjurat de o capsulă articulară care funcționează ca și o pungă ermetică. În cazul unui traumatism sau a unei anomalii din interiorul articulatiei apare durerea acută. Presiunea articulară la nivelul genunchiului poate duce la formarea unei hernii în partea posterioară a genunchiului. Această afecțiune poartă denumirea de chist Baker.

Chistul nu este unul care vă poate pune viața în pericol. Acesta conține lichid sinovial de cantități diferite, de aceea uneori este de dimensiuni mai mici sau mai mari. Atunci când este mai mic nu jenează funcțional genunchiul, iar alteori când este mai voluminos poate provoca dureri, disconfort la mers și limitare în mișcare.

Chistul Baker apare în spatele genunchiului, iar acumularea de lichid sinovial împiedică flexibilitatea genunchiului. Rolul acestui lichid este de a facilita mișcările genunchilor. Chistul apare ca urmare a producției în exces a lichidului sinovial. Cauzele principale care fac organismul să secrete mai mult lichid sunt : inflamațiile articulației genunchiului, traumatisme suferite la nivelul genunchiului, artrita sau ruptură de ligament. Prin urmare, ruptura de ligament facilitează apariția chistului Baker.

Ruptura de ligament reprezintă o discontinuitate în structura acestuia și duce la pierderea stabilității și a funcției articulare. Această afecțiune este cauzată de traumatisme severe la nivelul genunchiului și leziuni la nivelul unei articulații anterior afectate. După cum se observă, ruptura de ligament și chistul Baker au o cauza comună care stă la baza acestor afecțiuni, și-anume traumatismele severe ce au loc asupra genunchiului.

În anumite situații de efort intens, chistul se poate rupe, iar pacientul resimte o durere acută urmată de o tumefacție a gambei. Din acest punct de vedere, diagnosticul poate fi deseori confundat cu cel de ruptură de ligament.

Pentru a vedea dacă mai sunt și alte puncte comune între aceste două afecțiuni, este bine să aruncăm o privire și asupra simptomelor.

Simptomele chistului Baker

În general, în stare incipientă chistul Baker nu duce la apariția durerii sau a disconfortului până când ajunge în stare avansată. Dintre simptomele cel mai des întâlnite amintim :

  • umflături în spatele genunchiului;
  • limitarea mișcărilor articulare;
  • lipsa mobilității genunchiului;
  • durere acută.

Simptomele rupturii de ligament

Persoanele care prezintă rupturi ligamentare, manifestă următoarele simptome:

  • durere acută
  • sensibilitate la palpare;
  • tumefacție articulară;
  • disconfort în mobilitate
  • pierderea funcției articulare

Se observă foarte clar că aceste afecțiuni au 3 simptome comune, de aceea sunt ușor de confundat.

Pentru a se pune un diagnostic clar și concis, medicii Arca Life îți pot recomanda intervenția artroscopică. Această procedură este una sigură, minim invazivă, prin intermediul căreia medicul specialist poate afla informațiile de interes despre zona care urmează să fie supusă intervenției chirurgicale. Și ce este bine de știut se referă la faptul că această investigație nu este deloc una dureroasă, ba din contră, asigură un timp de recuperare rapid, fiind realizată cu aparatură unică în România.

Tratamentul chistului Baker

Tratamentul poate fi chirurgical sau non-chirurgical. Tratamentul non-chirurgical presupune folosirea antiinflamatoarelor, aplicarea bandajelor compresive, reducerea efortului depus, aplicarea unei pungi cu gheață, nu mai mult de 10 minute, iar în cazuri grave administrarea de glucocorticoizi la nivel intraarticular.

Dacă toate aceste nu par să funcționeze, medicii recomandă puncția înainte de aplicarea metodelor chirurgicale. Prin puncție se îndepărtează o parte din lichid sinovial, ceea ce duce în mod evident la îmbunătățirea stării fizice a pacientului. Totuși, există riscul ca acest chist să crească la loc.

Dacă durerea nu se diminuează nici în acest caz, atunci se va interveni chirurgical pentru eliminarea chistului, dar și în această situație chistul poate reapărea, datorită leziunilor articulației genunchiului.

Tratamentul rupturii de ligamente

Și în cazul rupturii de ligamente se recurge în prima fază la tratamentele non-chirurgicale și abia apoi la intervențiile chirurgicale. Principalele metode de tratament non-chirurgical sunt :

  • folosirea ortezei - un dispozitiv medical ce ajută la stabilizarea articulației genunchiului.
  • electroterapia;
  • terapia cu ultrasunete;
  • kinetoterapia;

Pentru o recuperare ușoară, pacienții trebuie să urmeze un program de exerciții ce ajută la tonifierea mușchilor, la fel ca și în cazul pacienților care suferă de chist Baker.

 

 

, , , ,

Review-uri

( review-uri)
Ratingul general al articolului:
0.0 ( review-uri)
5 stele
()
4 stele
()
3 stele
()
2 stele
()
1 stea
()
Ai citit articolul?
Spune-ti parerea acordand o nota articolului
Acorda o nota