Logo
Acasa Blog Luxatiile recidivante de umar: ce este bine de stiut si catre ce interventii trebuie sa iti indrepti atentia

Luxatiile recidivante de umar: ce este bine de stiut si catre ce interventii trebuie sa iti indrepti atentia

Ce reprezintă luxațiile recidivante de umăr și ce este bine de știut despre acestea? Care sunt intervențiile pentru care poți opta în acest context? Iată mai multe informații de interes pentru tine!

Luxațiile reprezintă leziuni la nivelul articulațiilor, în cadrul cărora două extremități osoase își pierd contactul normal dintre capetele osoase și suprafețele articulațiilor, astfel fiind forțate să își schimbe locul din poziția lor normală. În aceste situații poate apărea durerea, deformarea temporară, dar și imobilizarea articulației.

Ce reprezintă o luxație de umăr?

Umărul este alcătuit din: osul brațului sau humerusul, claviculă și omoplat. Partea superioară a humerusului se articulează cu glena (parte a omoplatului), cu scopul de a forma articulația umărului (gleno-humerală). Glena are suprafață plată. Pe lângă glenă, se atașează circumferențial labrumul, precum o garnitură de cauciuc. Acele ligamente care susțin partea superioară a humerusului pe glenă se conectează de labrum, iar împreună asigură stabilitatea umărului. Pentru că glena este plată, articulația gleno-humerală este mult mai mobilă spre deosebire de orice altă articulație a corpului, ceea ce face ca această libertate de mișcare să aibă un risc ridicat de instabilitate și luxații sau recidive.

Care sunt cauzele luxațiilor recidivante de umăr?

Există mai multe cauze pentru ca o luxație de umăr să recidiveze, în următoarele rânduri îți vom prezenta care sunt acestea:

  • Luxația inițială, aceasta este luxația post-traumatică

Luxația inițială apare, de cele mai multe ori în cazul unui traumatism sever. În urma luxației anterioare sunt afectate structurile anatomice din zona anterioară a umărului, labrum. Tipul acesta de leziune mai este denumit și leziune Bankart. În același timp cu această leziune, poate apărea și o înfundare în zona postero-laterală a capului humeral, care poartă numele de leziune Hill-Sachs. Tratarea necorespunzătoare a primei leziuni reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze a leziunilor recidivante de umăr. Studiile au demonstrat că, un pacient cu o vârstă mai mică de 20 de ani, în cazul luxațiilor tratate incorect, au o rată de recidivă de până la 85%, în timp ce pacienții cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, au o rată de 50%, iar cei peste 50 de ani, o rată de sub 30%.

  • Suprasolicitarea repetată

Acest tip de recidivă al luxațiilor poate apărea în cazul pacienților care practică sport de performanță precum voleiul, tenisul sau înotul. Aceste sporturi, practicate pe o perioadă îndelungată, pot duce la slăbirea structurilor capsulo-ligamentare ale umărului.

  • Instabilitatea multidirecțională, sau congenitală

Această recidivă se produce în momentul în care umărul este instabil în mai multe planuri, fără legătură cu luxația produsă inițial sau din cauza unei suprasolicitări.

Care sunt simptomele luxațiilor recidivante de umăr?

Luxațiile recidivante pot cauza mai multe simptome, iată care sunt acestea:

  • Edem (umflătură),

  • Durere,

  • Deformare în zona afectată,

  • Mișcarea cu greutate a umărului afectat sau imposibilitatea de a-l mișca.

Cum se tratează luxațiile recidivante de umăr?

Una dintre cele mai bune soluții pentru a trata o leziunile recidivată de umăr este reprezentată de antroscopie. Aceasta este o procedură chirurgicală, minim invazivă, asistată video, cu ajutorul căreia se pot trata diferite afecțiuni ale organismului uman. Datorită noii tehnologii, care se folosește pentru această procedură, cele mai multe dintre leziuni și recidivele acestora se tratează pe cale antroscopică.

Dacă medicul specialist, în urma unei invesigații amănunțite, constată că ligamentele, oasele, cartilajele sau tendoanele sunt grav afectate în urma unei recidive a unei luxații, sau dacă luxația este deschisă, se impune tratamentul chirurgical artroscopic. Artroscopia în cazul luxațiilor recidivante reprezintă o rezolvare, într-un mod minim invaziv, al leziunilor articulare asociate, pentru că recuperarea în urma acestui tratament chirurgical este mult mai rapidă și eficientă, cu riscuri minore ale posibilelor complicații.

Tratarea artroscopică a Labrumului sau Operația Bankart

Această intervenție presupune coaserea labrumului pe marginea glenei, în locul unde era atașat înainte de luxație. Totodată, ligamentele umărului care erau întinse se vor retensiona cu fire de sutură de o rezistență foarte mare. Această procedură chirurgicală oferă nenumărate avantaje pentru că este minim invazivă, poate preveni apariția unor alte luxații, dar și permite o recuperare foarte rapidă.

Arca Life îți pune la dispoziție proceduri chirurgicale unice în România, cu scopul ca fiecare pacient să beneficieze de cel mai bun tratament medical.

, , , ,

Review-uri

( review-uri)
Ratingul general al articolului:
0.0 ( review-uri)
5 stele
()
4 stele
()
3 stele
()
2 stele
()
1 stea
()
Ai citit articolul?
Spune-ti parerea acordand o nota articolului
Acorda o nota