Logo
Acasa Blog Genunchi Leziunile de cartilaj: cauze, simptome si tratament

Leziunile de cartilaj: cauze, simptome si tratament

Leziunile de cartilaj: care sunt simptomele și ce este bine de știut despre tratarea lor? Iată mai multe informații!

Leziunile de cartilaj apar în mod frecvent din cauza unui traumatism sau a unor boli articulare, sau în urma unor instabilități articulare. Cartilajul este de fapt partea care acoperă capetele osoase în interiorul articulațiilor. Acesta are rolul de a absorbi șocul și asigură o frecare minimă în interiorul articulației.

Principalul simpton al leziunilor de cartilaj este durerea, mai slabă sau mai intensă în funcție de gravitatea afecțiunii. Alte simptome des întâlnite sunt: inflamația și blocajul articular.

Tratamentele acestei afecțiuni sunt diverse. Tratamentul conservator este indicat pentru situațiile în care simptomele apărute sunt moderate, astfel încât durerea dispare dacă se recurge la odihnă, comprese cu gheață și ridicarea membrului afectat deasupra nivelului inimii. De asemenea, se poate administra un tratament cu antiinflamatoare, iar în funcție de gradul afecțiunii se pot recomanda ședințele de fizioterapie.

În ceea ce privește tratamentul chirurgical, există mai multe posibilități terapeutice. Pentru leziunile de grad I-II, este indicat tratamentul chirurgical artroscopic prin care se stabilizează leziunile atât mecanic, cât și termic, astfel încât lichidul sinovial să nu mai pătrundă în fisurile din cartilaj.

Pentru leziunile de cartilaj de grad II-IV, este nevoie de reconstrucție condrală. Dacă doar o mică parte din cartilaj este deteriorată atunci se folosește tehnica prin microfracturi. Această metodă presupune realizarea unor găuri în osul rămas fără cartilaj până se ajunge la stratul cu celule ale măduvei hematogene. Așadar, sângele care vine din aceste găuri va forma o rețea de fibrină care umple de fapt defectul condral, formându-se un cartilaj mai slab calitativ față de cartilajul normal, dar care oferă rezultate clinice foarte bune în această situație. După finalizarea operației, urmează o perioadă de recuperare deoarece pacientul nu se poate sprijini pe piciorul operat pentru o perioadă de timp.

Dacă suprafața cartilajului afectat este mai mare atunci se recomandă alte tehnici de reconstrucție, precum : mozaicoplastie, implantare de matrice condrală, implantare de condrocite autologe (ACI) și MACI.

Mozaicoplastia presupune recoltarea de cartilaj autolog dintr-o zonă mai laterală a genunchiului care se implantează apoi în zona de cartilaj lezat. Operațiunea se realizează cu ajutorul unui cilindru osos. Această procedură medicală se poate practica artroscopic, însă prezintă dezavantajul de a recolta cartilaj din zone sănătoase ale genunchiului, ceea ce poate provoca dureri.

Pentru leziunile de cartilaj de gradul III-IV cu suprafața afectată de peste 1,5-2 cm soluția ideală constă în implantarea de matrice condrală. Condrocitele migrează la nivelul acestei matrici și se transformă în cartilaj de o calitate superioară cartilajului generat prin microfracturi.

Se pot implanta mai multe tipuri de matrici condrale, și-anume : Care-S, Condrofiller, Chondro Gide. Se recurge la metoda artroscopică sau prin mini artrotomie în funcție de dimensiunea leziunii condrale și de localizarea acesteia.

Implantarea de condrocite autologe (ACI) reprezintă un tratament care se realizează în 2 etape chirurgicale, comparativ cu cele deja menționate care presupun o singură intervenție. Prin urmare, în prima etapă se recoltează țesut condral dintr-o zonă de portanță minimă, după care condrocitele se cultivă în laborator. În a două etapă chirurgicală se implantează cartilajul obținut prin cultivarea propriilor celule condrale.

MACI (Matrix associated autologous condrocyte implantation) presupune un implant al celulelor condrale care sunt cultivate pe o matrice tridimensională. Această matrice poate fi lipită cu fibrin glue sau poate fi suturată.

Implantatea de matrice condrală este o tehnică foarte des folosită pentru situațiile în care apar suprafețe mari de leziuni la nivelul cartilajului. Similar cu ACI este tot o tehnică chirurgicală care se realizează în 2 etape distincte, iar diferența față de ACI constă în faptul că de această dată condrocitele nu se mai cultivă în laborator, ci prin intermediul unei matrici tridimensionale.

Medicii Arca Life realizează toate aceste proceduri medicale cu maximă atenție și profesionalism pentru a îndepărta durerea și disconfortul pacienților.

 

 

, , , ,

Review-uri

( review-uri)
Ratingul general al articolului:
0.0 ( review-uri)
5 stele
()
4 stele
()
3 stele
()
2 stele
()
1 stea
()
Ai citit articolul?
Spune-ti parerea acordand o nota articolului
Acorda o nota