Logo
Acasa Blog Genunchi Durerile de genunchi: care sunt semnalele pe care trebuie sa le urmaresti

Durerile de genunchi: care sunt semnalele pe care trebuie sa le urmaresti

Durere genunchi: o afecțiune des întâlnită. Iată mai jos de ce!

Genunchiul face parte din categoria celor mai complexe articulații din organismul uman. Acesta are în componența sa trei oase extrem de importante: peroneul, femurul și tibia. Pe lângă acestea, în articulația genunchiului se mai regăsesc rotula, ligamentele, meniscul și tendoanele. Toate aceste elemente sunt extrem de solicitate în timpul vieții, iar din acest motiv pot suferi o serie importantă de traumatisme.

Cum ne dăm seama că genunchiul nostru are o problemă?

Dacă genunchiul nostru a funcționat perfect până la un moment dat, iar dintr-o dată a început să manifeste dureri sau stări de disconfort, atunci înseamnă că există o problemă. Durerile pot fi minore sau acute, iar acestea ne transmit direct nivelul de gravitate al situației. De foarte multe ori, durerea poate apărea în urma suprasolicitării zonei, iar aceasta va trece de la sine după o perioadă de repaus, iar în alte cazuri durerea poate ascunde o afecțiune care se dezvoltă și ar trebui să primească tratament imediat.

La fel ca oricare altă zonă a corpului, genunchiul ne transmite semnale atunci când are nevoie de ajutor, semnale pe care nu ar trebui să le ignorăm. Această durere genunchi poate apărea la orice persoană indiferent de gen, ocupație sau vârstă, așadar nu există o singură categorie de oameni afectată. În foarte multe situații proveniența durerii este cunoscută, iar asta ajută foarte mult la refacerea zonei.

Cauze care pot conduce la durere genunchi:

  • Căzăturile;
  • Accidentările;
  • Practicarea sporturilor de performanță;
  • Suprasolicitarea;
  • Mișcările bruște sau greșite;
  • Înaintarea în vârstă;
  • Existența unor afecțiuni.

Unele din cauzele durerii sunt cunoscute și atunci știm clar că trebuie să solicităm un anumit tip de tratament sau sfatul medicului pe un anumit domeniu. Există însă și multe situații în care durerea și disconfortul apar de nicăieri, iar aceste situații atrag tot felul de suspiciuni. Acestea sunt situațiile în care semnalele trebuiesc urmărite cu atenție pentru a putea observa dacă acestea se intensifică sau se diminuează.

Care sunt semnalele care ar putea dezvălui o afecțiune ascunsă?

Artroza, tendinita, luxația de rotulă, leziunea de menisc sau ligamente sunt doar câteva dintre afecțiunile care pot apărea la nivelul genunchiului. De foarte multe ori, ele se manifestă atunci când se află într-un stadiu destul de avansat însă pot fi descoperite și atunci când se află în stadiile încipiente. Cu cât sunt depistate mai devreme, cu atât pot fi tratate mai ușor și mai rapid. Tocmai de aceea este foarte important să analizăm simptomele încă din primele momente de apariție.

Iată câteva simptome care ar putea semnaliza o afecțiune ascunsă, atunci când apare această durere genunchi:

  • Durerile crunte sau acute;
  • Scăderea mobilității genunchiului;
  • Instabilitatea piciorului;
  • Pocniturile apărute la flexarea genunchiului;
  • Umflarea genunchiului;
  • Înroșirea zonei afectate;
  • Creșterea rigidității la deplasare;
  • Imposibilitatea de a întinde complet piciorul.

Acestea sunt doar câteva dintre simptomele care ar putea dezvălui o afecțiune ascunsă. Dacă simptomele persistă și nu dispar după o scurtă perioadă de repaus, atunci ar trebui investigate în detaliu de către un medic specialist. Cu ajutorul unui examen de specialitate cum ar fi radiografia sau RMN-ul, medicul va putea stabili un diagnostic și va putea prescrie un tratament specific pentru nevoile personale.

Identificarea sursei de durere este primul pas spre vindecarea zonei afectate. Fără identificare corectă și exactă nu se poate prescrie un tratament specific, iar afecțiunea nu va putea fi înlăturată. Tocmai de aceea, vizitele la medicul specialist sunt foarte importante, mai ales atunci când genunchiul vă transmite semnale. Metodele de tratament pot fi neinvazive sau chirurgicale, iar acest aspect depinde de stadiul afecțiunii. Dacă afecțiunea se află în primele stadii de dezvoltare, atunci poate fi tratată simplu și prin metode non-chirurgicale. Dacă afecțiunea este foarte avansată, iar metodele non-chirurgicale nu funcționează, atunci singura metodă de vindecare este operația. Tocmai de aceea, identificarea timpurie este esențială.

 

 

 

 

, , , ,

Review-uri

( review-uri)
Ratingul general al articolului:
0.0 ( review-uri)
5 stele
()
4 stele
()
3 stele
()
2 stele
()
1 stea
()
Ai citit articolul?
Spune-ti parerea acordand o nota articolului
Acorda o nota