Logo
Acasa Blog Genunchi La ce este folosita artroscopia genunchiului si ce este bine de stiut

La ce este folosita artroscopia genunchiului si ce este bine de stiut

Ce este bine de știut despre recuperare după o artroscopie genunchi? Iată mai multe informații care te-ar putea interesa!

Artroscopia este o procedură chirurgicală prin intermediul căreia se vizualizează o articulație cu ajutorul unei camere foarte mici. Aceasta oferă medicului o imagine clară a ceea ce se află în interiorul genunchiului, pentru a diagnostica cu ușurință leziunile existente.

În ziua de astăzi, tehnologia modernă își pune amprentra în mod decisiv, deoarece camerele video de înaltă rezoluție facilitează vizualizarea articulațiilor în profunzimea lor. Din acest punct de vedere, artroscopia reprezintă un instrument extrem de eficient.

Artroscopia la genunchi se face prin mici incizii prin care se introduce artroscopul (o cameră de mici dimensiuni) în articulația genunchiului Această cameră trimite imediat imaginea la un monitor de înaltă definiție, pe care se pot vedea structurile genunchiului foarte detaliate. În acest fel, se depistează imediat care este problema și se recurge la tratamentul adecvat. Pentru rezolvarea leziunilor deteriorate se introduc instrumente chirurgicale prin alte mici incizii făcute în jurul genunchiului.

Înainte de operație, medicii ortopezi informează pacienții cu privire la medicamentele care trebuie întrerupte înainte de operație și le recomandă o serie de analize. Intervențiilor chirurgicale artroscopice la genunchi necesită o spitalizare de scurtă durată, și-anume maxim 2 zile.

Această artroscopie genunchi poate fi efectuată cu anestezie locală (amorțește doar genunchiul), regională (amorțește toată zona de sub talie) sau generală (adoarme pacientul).

Cei care optează pentru anestezie locală sau regională, pot urmări desfășurarea procedurii pe monitor.

Pentru realizarea acestei artroscopie genunchi se fac 2 mici incizii la nivelul genunchiului afectat, prin care este introdusă o soluție sterilă în genunchi pentru a crește vizibilitatea. Dacă este necesar un tratament chirurgical atunci se vor utiliza mici instrumente cum ar fi foarfece sau lasere pentru a rezolva problema.

Procedura durează între 30 minute și oră și jumătate, în funcție de tratamentul necesar. Artroscopia de genunchi se folosește deseori pentru:

-         repararea cartilajului

-         reconstrucția ligamentelor

-         curățarea părților rupte din cartilajul articular

-         îndepărtarea unor fragmente de os sau cartilaj

-         îndepărtarea țesutului sinovial inflamat

După terminarea procedurii, pacientul va putea pleca acasă în câteva ore.

În ceea ce privește recuperarea după o artroscopie genunchi este important să urmați cu precizie sfaturile ortopedului. În funcție de gravitatea problemei se recomandă:

-         gheață pe genunchi

Piciorul trebuie ținut în poziția ridicat pe o pernă până la nivelul inimii câteva zile după operație și se aplică gheață la nivelul genunchiului pentru a ameliora durerile și a scădea inflamația.

-         bandajul

La plecarea din spital genunchiul va fi bandajat, iar pansamentul trebuie înlocuit la câteva zile pentru a-l păstra curat.

-         mișcare

Pentru deplasare, pacienții au nevoie de cârje sau cadru însă trebuie să țineți cont de indicațiile medicului specialist pentru a folosi corect piciorul operat.

După operație, se pot folosi medicamente antiinflamatorii pentru reducerea durerii. Uneori sunt indicate unele medicamente pentru evitarea formării cheagurilor de sânge.

De asemenea, pentru o recuperare rapidă se recomandă efectuarea unor exerciții pentru întărirea musculaturii, a genunchiului și a întregului membru inferior. Exercițiile terapeutice joacă un rol foarte important de aceea trebuie urmat un program adecvat de kinetoterapie.

Artroscopia, ca și orice altă intervenție chirurgicală nu este lipsită de riscuri, însă atunci când apar sunt minore și dispar rapid în cele mai multe cazuri.

Dintre complicațiile posibile amintim:

-         infecția

-         formarea cheagurilor de sânge

-         acumularea sângelui în articulația genunchiului

-         febra

-         frisoane

-         căldură puternică la nivelul genunchiului

-         durere care persistă

-         umflarea genunchiului

Rezultatul final al intervenției chirurgicale depinde în mare măsură de gravitatea afecțiunii genunchiului, însă cu ajutorul medicilor Arca Life  se rezolvă rapid orice problemă. Indicațiile medicilor sunt foarte prețioase de aceea uneori este indicat să vă schimbați stilul de viață pentru a reduce impactul la nivelul genunchiului. 

 

, , , ,

Review-uri

( review-uri)
Ratingul general al articolului:
0.0 ( review-uri)
5 stele
()
4 stele
()
3 stele
()
2 stele
()
1 stea
()
Ai citit articolul?
Spune-ti parerea acordand o nota articolului
Acorda o nota