Logo
Acasa Blog Fisurile sau rupturile de menisc: cum pot fi tratate?

Fisurile sau rupturile de menisc: cum pot fi tratate?

Cum pot fi tratate fisurile sau rupturile de menisc? Care sunt tipurile de rupturi de menisc și ce este bine de știut despre acestea? Iată mai multe informații!

Meniscul reprezintă o bucată de țesut dur, cartilaginos, aflat între tibie și femur la nivelul articulației genunchiului. Acesta are forma literei „C” văzut din partea superioară și are formă triunghiulară pe secțiune.

Meniscul are rolul unei garnituri în interiorul articulației genunchiului. Acesta are rolul de protecție asupra genunchiului în timpul mișcării de rotație (pivotări pe picior), schimbări de direcție și sărituri pe picior. Meniscul are și rolul de a prelua șocuri și de a proteja cartilajul care acoperă suprafața oaselor în articulație.

La nivelul genunchiului se regăsesc două tipuri de menisc, meniscul exterior și meniscul interior. Acestea nu au în interiorul lor multe vase de sânge, ceea ce face ca o fisură sau o ruptură să nu se refacă fără ajutor.

Care sunt tipurile de rupturi de menisc?

Există mai multe tipuri de rupturi de menisc, iată câteva dintre acestea:

  • Leziuni degenerative,

  • Leziuni longitudinale,

  • Leziuni de tip Flap,

  • Leziuni radiale sau oblice,

  • Leziuni asociate cu meniscul discoid,

  • Clivaj orizontal.

Diagnosticul în cazul rupturilor sau fisurilor de menisc

În cazul unei afecțiuni în zona genunchiului, medicul specialist, realizează un examen clinic, pentru ca mai apoi să recomande pacientului efectuarea unor radiografii pentru evaluarea stadiului în care se află meniscul.

Radiografiile reprezintă „standardul de aur” în cazul diagnosticării leziunilor meniscului, pentru că permite vizualizarea clară a structurilor extraarticulare și intraarticulare. În funcție de tipul leziunii, localizare și dimensiunea acesteia, medicul specialist va identifica tratamentul potrivit.

În cazul în care există o leziune puternică la nivelul meniscului, iar simptomele de durere persistă, este necesară intervenția chirurgicală.

Artroscopia în cazul fisurilor sau rupturilor de menisc

Artroscopia este o intervenție chirurgicală, minim invazivă, care are scopul de a diagnostica și de a trata afecțiunile organismului uman. Această procedură constă în introducerea în articulația genunchiului a unui artroscop, o cameră video de dimensiuni mici, cu rolul de a proiecta pe un monitor în sala de operații, imagini din interiorul genunchiului. Această procedură permite tratarea leziunilor cu ajutorul instrumentelor chirurgicale speciale sub un control amănunțit video.

Care sunt avantajele artroscopiei de menisc?

Datorită artroscopului de dimensiuni mici și a instrumentelor subțirii, această procedură chirurgicală permite medicului specialist să facă o serie de incizii foarte mici prin piele și țesuturile moi la nivelul genunchiului, spre deosebire de inciziile de dimensiuni mari realizate în cadrul operațiilor clasice. Cu ajutorul acestei intervenții, pacientul va resimți foarte puțin durerea, redoarea articulară și își va relua activitățile cotidiene într-un timp foarte scurt pentru că recuperarea nu necesită o perioadă foarte lungă de timp.

În următoarele rânduri îți vom prezenta câteva dintre avantajele pe care le poate oferi artroscopia:

  • Un risc mai mic de infecție,

  • Un timp mai rapid de recuperare,

  • Mai puțină durere în urma operației,

  • Exetrnarea pacientului în acceași zi cu procedura chirurgicală,

  • Revenirea la activitățile normale într-un timp foare scurt.

Care este durata artroscopiei de menisc?

De cele mai multe ori, procedurile artroscopice în cazul rupturilor și fisurilor de menisc au o durată de cel mult o oră. Durata acestei intervenții este calculată în funcție de afecțiunea de care suferă pacientul și de ceea ce poate descoperi medicul specialist în interiorul articulației genunchiului. După ce procedura ia sfârșit, medicul chirurg, va închide fiecare incizie realizată în timpul intervenției și va aplica un bandaj moale.

Arca Life este o clinică medicală cu proceduri unice în România. Sănătatea fiecărui pacient este importată, iar tocmai din acest motiv, Arca Life îți oferă cele mai bune proceduri medicale și soluții pentru tratarea, ameliorarea și recuperarea afecțiunilor medicale. Viitorul procedurilor medicale reprezintă intervențiile artroscopice, minim invazive, benefice din toate punctele de vedere.

, , , ,

Review-uri

( review-uri)
Ratingul general al articolului:
0.0 ( review-uri)
5 stele
()
4 stele
()
3 stele
()
2 stele
()
1 stea
()
Ai citit articolul?
Spune-ti parerea acordand o nota articolului
Acorda o nota