Logo
Acasa Blog Genunchi Atroscopia de genunchi: ce presupune recuperarea dupa aceasta interventie?

Atroscopia de genunchi: ce presupune recuperarea dupa aceasta interventie?

Artroscopia de genunchi : ce este bine de știut pentru perioada de recuperare? Iată mai multe informații!

Artroscopia de genunchi este o intervenție medicală des întâlnită pentru tratarea afecțiunilor genunchiului. Pentru recuperarea post operatorie este nevoie de un întreg protocol de proceduri specifice. Acestea sunt realizate cu scopul de a menține motilitatea genunchiului și de a activa mușchii.

Dacă mersul este deficitar este important să se folosească cârje în perioada imediat următoare chirurgiei. De asemenea, schimbarea bandajelor folosite pentru genunchiul operat trebuie făcută zilnic.  

Pacienții trebuie să mobilizeze cu blândețe genunchiul pentru a preveni redoarea. Nu este indicată poziționarea unei perne sub genunchi pentru că această nu vă va oferi gradul de confort dorit.

Dacă încă vă mai doare genunchiul după operație, puteți aplica gheață pentru a îndepărta durerea. Nu lăsați gheața să acționeze mai mult de 20 de minute. Este recomandat să recurgeți la această procedură pe parcusul următoarelor zilelor post-artroscopie, însă nu în prima zi. Gheața trebuie învelită foarte bine într-un prosop pentru a împiedica degerăturile.

Luați câte o aspirină în fiecare dimineață, pentru un plus de confort și purtați ciorapi elastici sub genunchi pentru a preveni umflarea picioarelor. Medicii indică să faceți exerciții de mobilitate a gleznei pentru a preveni edemul și totodată, apariția tromboflebitei. Acestea sunt :

  1. Exerciții ale mușchiului cvadriceps pentru întărirea genunchiului.

Așezați-vă pe spate cu genunchiul în extensie maximă, contractați și mențineți contracția mușchilor până când genunchiul devine aplatizat. Păstrați contracția pentru 5 secunde. Faceți 20 de repetiții de 3 ori pe zi.

  1. Sprijinul pe călcâi

Întindeți complet genunchiul, stați pe spate cu un prosop rulat sub călcâi. Încercați să mențineți această poziție pentru 5 minute, de 3 ori pe zi.

  1. Alunecările de călcai

Aceste exerciții sunt ideale pentru a va recâștiga flexia genunchiului. Stați întinși pe spate, alunecați călcâiul pentru a îndoi genunchiul. până când simțiți o întindere în regiunea anterioară a genunchiului. Păstrați flexia pentru 5 secunde, repetați de 20 de ori, de 3 ori pe zi.

Pe lângă aceste exerciții este nevoie să luați și alte măsuri pentru o recuperare rapidă și benefică. În primul rând, este nevoie să protejați genunchiul de suprasolicitare pentru a vă vindeca cât mai repede și a vă recâștiga mobilitatea și forța musculară. Evitați să mergeți pe distanțe lungi timp de 6 săptămâni de la operația de genunchi.

Continuați cu aplicațiile de gheață chiar și de 3 ori pe zi pentru a reduce durerea și inflamația. Continuați cu programul de exerciții în mod regulat și sporiți intensitatea acestuia gradual.

Este indicat să urmați un program strict sub îndrumarea unui fiziokinetoterapeut, pentru că acesta este în măsură să întocmească planul corespunzător pentru fiecare pacient în parte. Pe măsură ce realizați aceste exerciții corect va crește rezistența genunchiului, iar piciorul va avea o forță mai mare.

Efectuați exercițiile zilnic încă din prima săptămâna și continuați până la 6 săptămâni.

De asemenea, puteți folosi bicicleta staționară pentru 20-30 minute pe zi. Bicicleta medicinală este esențială pentru a mobiliza genunchiul și pentru a mări flexia acestuia. Pedalati ușor înainte și înapoi până când genunchiul se va îndoi suficient. Pedalarea se va face cu ajutorul vârfului piciorului, nu a călcâiului.

Evitați folosirea stepper-urilor, genuflexiunilor sau orice exercițiu ce pune presiune asupra rotulei.

Doar după 6 săptămâni de la intervenția chirurgicală, puteți să reveniți gradual la activitățile zilnice dacă v-ați recâștigat forța complet și nu mai prezentați inflamații la nivelul genunchiului.

Cu siguranță, cu timpul veți observa progrese mari, însă nu faceți comparații între cazuri, deoarece recuperarea se face în funcție de starea individuală a fiecărui pacient în parte. Medicii din cadrul clinicii Arca Life vor face o evaluare amănunțită pe tot parcursul procesului de tratament până la recuperarea completă. În acest fel, pacienții vor beneficia de o a două șansă de a se bucura din plin de sănătate după artroscopia de genunchi. 

, , , ,

Review-uri

( review-uri)
Ratingul general al articolului:
0.0 ( review-uri)
5 stele
()
4 stele
()
3 stele
()
2 stele
()
1 stea
()
Ai citit articolul?
Spune-ti parerea acordand o nota articolului
Acorda o nota