Logo
Acasa Blog Entorsa glezna grad 3- care este planul de tratament?

Entorsa glezna grad 3- care este planul de tratament?

O entorsă este o leziune cauzată de ruperea unuia sau mai multor ligamente ale unei articulaţii. Un ligament este o bandă dură de ţesuturi conjunctive fibroase care leagă extremităţile articulare ale oaselor. Acesta este elastic şi puternic, se găseşte în articulaţii, conţine fibre de colagen. Ligamentele înglobează capetele articulare ale oaselor.

Entorsa poate afecta orice fel de articulaţii, dar cea mai frecventă este cea a gleznei sau a incheieturii mâinii. Cu cât entorsa este mai severă, cu atât durerea este mai greu de suportat, deoarece ligamentele afectate se umflă rapid şi devin dureroase.

Entorsele nu sunt specifice unei anumite categorii de vârstă, deci atât copiii, cât şi adulţii sau seniorii, pot suferi o entorsă la un moment dat. Cele mai predispuse la acest risc, totuşi, sunt persoanele supraponderale, obosite sau cei care participă la întreceri sportive.

Severitatea entorselor merge de la traumatism minor la ruptură majoră de ligamante, astfel entorsele sunt clasificate în trei grade:

-Gradul I. Entorse uşoare. Provocate de întinderea minoră a unui ligament.

-Gradul II. Entorse moderate. Implică ruptura incompletă a unui ligament, adică ruperea unora dintre fibrele lui.

-Gradul III. Entorse severe. Ruperea totalaăa ligamentelor, cu posibile spargeri ale unor oase mici. Ca şi urmare, va exista o instabilitate articulară mare, cu umflare, sensibilitate, vânătăi şi dureri. Dacă articulaţia este solicitată, durerile vor fi mai puternice.

Amintim câteva dintre simptomele entorselor:

-Durere vie la nivelul articulaţiei, în funcţie de tipul leziunii ligamentare, urmată de tumefiere locală, iar în unele cazuri, hemartroza. Hemartroza reprezintă hemoragia aparută în cavitatea articulară.

-Sensibilitate la palpare.

-Contractură musculară.

-Senzaţia de amorţeală şi furnicături.

-Hipetermie locală, din cauza inflamaţiei.

Entorsa de gradul III este cea mai gravă, deoarece aceasta reprezintă o ruptură completă a ligamentelor. Dacă ruptura este destul de severă, se pot sparge şi unele oase mici, ce duc la o mare instabilitate a articulaţiei implicate.

Entorsa la gleznă, dacă este uşoară sau medie, se vindecă in trei saptamani fără sechele, însă entorsa gravă cu rupturi sau smulgeri ligamentare, vor duce adesea la instabilitate articulară, expunând la recidive după traumatisme minore.

Tratament entorsa glezna:

Acesta difera in funcţie de severitate. Pentru entorsele simple, cele ce pot fi tratate acasă, se recomandă:

-Odihnă, adica repaus articular şi evitarea activităţilor care provoacă durere sau disconfort.

-Gheaţă aplicată pe zona afectata. Aceasta se aplică timp de 15-30 de minute, cu repetare la două-trei ore. De asemenea, se poate masa articulaţia cu un cub de gheaţă, prin mişcări circulare. În farmacii, există şi spray cu gheaţă, ce poate fi folosit în acest caz.

-Comprimarea umflăturii cu bandaj elastic, dar fără a-l strânge prea puternic.

-Ridicarea membrului cu articulaţia afectată la o înălţime superioară, în măsura în care este posibil, pentru a permite circulaţia sanguină.

Pentru entorsele grave, cu instabilitate articulară, poate fi necesară imobilizarea articulaţiei cu entorsă în atele sau aparat gipsat. Imobilizarea poate dura trei-patru săptămâni, în funcţie de gravitatea leziunilor ligamentare. În instabilitatea gravă se poate indica şi tratament chirurgical cu sutură ligamentară. După scoaterea gipsului, urmează fizioterapia. Se începe recuperarea funcţională prin mişcări active, progresive.

De asemenea, la recomandarea specialistului, se poate recomanda tratament medicamentos, ce presupune: unguente antiinflamatoare, medicamente antiinflamatoare şi analgezice.

Recuperarea este foarte importantă. Prin efectuarea de exercitii de fizioterapie si kinetoterapie, se va împiedica formarea de cheaguri de sânge. În acest fel se va recâştiga stabilitatea si rezistenţa articulaţiilor.

Recuperea după o entorsă a gleznei se face în trei faze:

  1. Repaus. Aproximativ o săptămână, efectul fiind reducerea inflamaţiei.
  2. Reluarea mobilităţii şi tonifierea musculaturii. Poate dura una sau două săptămâni.
  3. Reluarea progresivă a tuturor activităţilor, cele ce nu presupun răsucirea labei piciorului, urmată apoi de reluarea capacităţii de a face întoarceri bruşte.

Dacă entorsa de gleznă apare frecvent, iar durerea persistă mai mult de patru-şase săptămâni, este posibilă o instabilitate cronică a gleznei. Este foarte important ca tratamentul primit de la specialist să fie respectat de la început până la final, altfel existaă riscul ca ligamentul să rămână instabil şi poate favoriza recidiva.

Te asteptăm la Arca Life , clinica de ortopedie din Bucureşti, unde specialiştii te vor întâmpina doar cu multă grijă şi profesionalism.

, , , ,

Review-uri

( review-uri)
Ratingul general al articolului:
0.0 ( review-uri)
5 stele
()
4 stele
()
3 stele
()
2 stele
()
1 stea
()
Ai citit articolul?
Spune-ti parerea acordand o nota articolului
Acorda o nota