Endoscopia fasceitei plantare
Ce este fasceita plantară și ce este bine de știut despre această afecțiune? Care sunt cauzele care conduc la apariția acestei afecțiuni și cum poate fi tratată? Iată mai multe informații!
Fasceita plantară este o afecțiune care apare în zona călcâiului și este caracterizată de inflamarea unei benzi groase de țesut care străbate piciorul și care poartă denumirea de fascie plantară.
Fascia plantară este localizată sub derma tălpii și are rolul de a lega călcâiul de degetele piciorului. Dacă fascia plantară suferă traumatisme, durerea apare la nivelul tălpii și se localizează în mod special în zona călcâiului. Din acest motiv, deplasarea persoanei în cauză devine mai greoaie decât de obicei.
Fascia plantară are un rol foarte important pentru întregul corp deoarece ea are abilitatea de a absorbi stresul și presiunea exercitată zilnic asupra picioarelor. În cazul în care această bandă este suprasolicitată și suferă leziuni, apare afecțiunea numită fasceită plantară.
Care sunt cauzele care conduc la apariția acestei afecțiuni?
Fasceita plantară este o afecțiune care apare destul de frecvent în rândul persoanelor care au un stil de viață mai activ. Ea apare cel mai des în rândul persoanelor cu vârstă mai mare de 40 de ani și este întâlnită atât la persoanele de gen masculin cât și la cele de gen feminin.
Nu există o singură cauză care să favorizeze apariția afecțiunii și din acest motiv cauzele pot fi destul de variate. Având în vedere faptul că fascia se întinde de fiecare dată când piciorul atinge solul, șansele ca aceasta să devină mai firavă sunt foarte mari.
Există o serie de aspecte care pot favoriza însă apariția fasceitei plantare:
- Rotațiile interne anormale ale piciorului;
- Piciorul cu bolta accentuată;
- Piciorul plat;
- Tensiunea apărută la nivelul gambei;
- Tensiunea exercitată la nivelul tendonului lui Ahile;
- Rotația excesivă a piciorului;
- Activitățile repetitive;
- Statul în picioare pe perioade îndelungate;
- Practicarea sporturilor de performanță;
- Supraponderalitatea;
- Încălțările neadecvate;
- Înaintarea în vârstă.
Care sunt simptomele fasceitei plantare?
Cel mai întâlnit simptom în cazul acestei afecțiuni este durerea localizată la nivelul tălpii fiind însă mai intensă la nivelul călcâiului. Aceasta poate fi resimțită în timpul deplasării sau atunci când sunt făcuți primii pași după o perioadă îndelungată de ședere.
Pe lângă această durere, mai pot fi resimțite simptome precum:
- Durere la nivelul piciorului care se resimte cel mai intens dimineața după ridicarea din pat;
- Durere la nivelul piciorului ce se diminuează după efectuarea câtorva pași după o perioadă de ședere;
- Durere ce se resimte mai intens la urcatul scărilor;
- Scăderea abilităților de ridicare pe degete;
- Durere resimțită după oprirea dintr-o activitate mai intensă.
Cum se poate trata fasceita plantară?
La fel ca și celelalte afecțiuni ortopedice, fasceita se poate trata prin două metode: chirurgical sau nechirurgical. Planul de tratament se stabilește de către un medic specialist în urma unei consultații specifice. Tratamentul este ales în funcție de gravitatea afecțiunii și în funcție de simptomele resimțite.
Pentru început este recomandat tratamentul nechirurgical pentru a testa dacă afecțiunea se diminuează fără alte intervenții mai invazive. Acest tratament presupune câteva metode simple cum ar fi:
- Mișcarea piciorului peste o sticlă cu apă rece sau gheață minim 20 de minute, de 3-4 ori pe zi;
- Alocarea unei perioade de repaus a piciorului fie că este vorba de diminuarea sau oprirea activităților;
- Administrarea de medicamente antiinflamatoare;
- Realizarea unor exerciții fizice specifice pentru calmarea durerii;
- Efectuarea masajului în zona afectată.
În cazul în care afecțiunea nu se diminuează după adoptarea tratamentului nechirurgical, singura opțiune care mai rămâne pentru vindecare este intervenția chirurgicală. Cel mai potrivit tratament chirurgical este cel endoscopic care are rolul de a elibera fascia plantară cu ajutorul unor tehnologii de ultimă generație.
Intervenția chirurgicală poartă denumirea de fasciotomie plantară endoscopică și este o procedură chirurgicală foarte sigură și minim-invazivă. Persoanele care au fost supuse unei astfel de intervenții nu au fost supuse unor perioade îndelungate de recuperare, aceasta fiind principala diferență între tehnica endoscopică și metodele clasice.