Logo
Acasa Blog Genunchi Care sunt cauzele rupturii de menisc si ce poti face pentru o buna recuperare?

Care sunt cauzele rupturii de menisc si ce poti face pentru o buna recuperare?

Ruptura de menisc este o leziune care apare în zona genunchiului și afectează în special persoanele care practică sport, cum ar fi fotbal sau volei, dar oricine se poate confrunta la un moment dat cu această problemă. Atunci când se pune o presiune prea mare pe mușchi și se fac mișcări bruște poate apărea imediat o ruptură de menisc.

Meniscul face parte din cartilajul genunchiului, susține articulațiile și protejează oasele împotriva frecarii. Acesta se află între femur și tibie, iar rolul său principal este de a reduce șocurile apărute la nivelul genunchiului și a stabiliza articulația.

Fiecare genunchi are două meniscuri: unul lateral și unul medial. Dat fiind faptul că meniscul medial este mai puțin flexibil decât celălalt, aici apar cele mai multe rupturi.

Cauzele care provoacă ruptură de menisc sunt nenumărate. Dintre acestea amintim :

  • genuflexiunile
  • ridicarile de greutăți
  • fotbalul;
  • baschetul;
  • rugby;
  • tenisul.

Prin urmare, orice mișcare bruscă a genunchiului poate duce la o ruptură de menisc. În prima fază, pentru recuperare se recomandă aplicarea unor comprese cu gheață, evitarea exercițiilor fizice și administrarea de medicamente antiinflamatoare pentru calmarea durerii.

De asemenea, pentru o bună refacere după ruptura de menisc sunt indicate și exercițiile de kinetoterapie, pentru că ajută la îmbunătățirea mobilității genunchiului. Purtarea unui bandaj elastic oferă o mai bună susținere genunchiului, dar dacă este purtat pe termen lung duce la slăbirea mușchilor.

Pentru perioade scurte de timp se poate purta o genunchieră sau orteză pentru genunchi, pentru că oferă un plus de stabilitate. Dacă sunt purtate pentru o perioadă mai lungă se pierde din mobilitatea genunchiului.

Medicii Arca Life recomandă stimularea electrică neuromusculară a mușchilor pentru întărirea meniscului și o mai bună flexibilitate.  De asemenea, injecțiile cu corticosteroizi au rolul de a reduce durerile și inflamațiile genunchiului.

În urma unui tratament chirurgical, pentru o recuperare mai rapidă, se recomandă injectarea cu celule regeneratoare, care facilitează vindecarea țesutului. Aceste celule, adică trombocitele, pot fi extrase din măduva osoasă și ajută la formarea cartilajului.

Acest procedeu are loc în felul următor : noi luăm o cantitate mică de sânge de la pacient pe care îl punem într-o fiolă, apoi introducem fiola într-o centrifugă și izolăm factorul de creștere. Injectăm factorul de creștere în articulații sau în tendoane, pentru a reface cartilajul și a întări țesutul conjunctiv slăbit.

După o intervenție chirurgicală este nevoie de o perioadă destul de lungă de recuperare care este influențată atât de vârstă, de greutate, dar și de activitățile fizice zilnice. Totuși meniscul are nevoie de ceva timp pentru a se recupera complet.

Noi, echipa Arca Life suntem alături de pacienți, iar cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație putem reduce durerile prin intermediul acestor injecții. De asemenea, putem bloca nervii din zona genunchiului pentru a nu resimți nici un fel de durere în prima zi după operație. O orteză de genunchi folosită după operație oferă un plus de siguranță pacientului.

Operațiile de menisc pentru pacienții obezi, care suferă de artroză sau au diabet, nu aduc rezultate optime, de aceea nu prea sunt recomandate. În schimb, susținem faptul că pacienții tineri și sănătoși au toate șansele să se bucure de o recuperare rapidă după operație. În primele zile este normal să se resimtă un disconfort, iar mersul să fie mai greoi și cu cârje, dar după 2-3 zile vor începe să meargă singuri și nu vor mai avea nevoie de medicamente pentru durere.

Prin urmare, există mai mulți factori care determină modul în care recuperarea se face complet și timpul pe care îl necesită. Cei care sunt mai în vârstă sau au o greutate corporală mai mare necesită o recuperare mai îndelungată.

, , , ,

Review-uri

( review-uri)
Ratingul general al articolului:
0.0 ( review-uri)
5 stele
()
4 stele
()
3 stele
()
2 stele
()
1 stea
()
Ai citit articolul?
Spune-ti parerea acordand o nota articolului
Acorda o nota