Eliberarea nervului median din tunelul carpian – iata care sunt solutiile propuse de Arca Life!
Dacă ai simțit și tu simptomele sindromului tunelului carpian (amorțeală și furnicături ale mâinii, durere și pierderea funcției), cel mai indicat este să mergi imediat la medicul ortoped pentru a avea mai multe șanse de vindecare sau de ameliorare a durerii, respectiv de recăpătare a funcțiilor motorii.
Tratamentul nechirurgical
Dat fiind că un tratament nechirurgical (exerciţii, antiinflamatoare, purtarea de orteze) ar fi ineficient în cazul dumneavoastră, e posibil ca medicul să vă recomande operația endoscopică.
Conform dr. Jawad Latif de la clinica de ortopedie ArcaLife, “Tratamentele nechirurgicale nu vindecă definitiv afecțiunea, ci, în cel mai fericit caz, ameliorează parțial și temporar simptomele. Din acest motiv, recomand deseori tratamentul chirurgical endoscopic. La ora actuală, operația endoscopică este metoda definitivă si eficientă de tratare a sindromului de tunel carpian."
Operația
Eliberarea tunelului carpian este o intervenție chirurgicală utilizată pentru a trata și, eventual, a vindeca afecțiunea cunoscută sub numele de sindromul tunelului carpian. Nervul median și tendoanele care permit mișcarea degetelor trec printr-un pasaj îngust din încheietura mâinii numit tunel carpian.
Tunelul carpian este format de oasele încheieturii mâinii în partea de jos și de ligamentul carpian transversal de-a lungul părții superioare (sau interioare) a încheieturii. Atunci când această parte a corpului este rănită sau strânsă, umflarea țesuturilor din interiorul tunelului poate apăsa nervul median.
În timpul eliberării tunelului carpian, chirurgul taie ligamentul care apasă pe tunelul carpian. Această operație face mai mult loc pentru nervul median și tendoanele care trec prin tunel. De obicei, aceasta operație reduce durerea și îmbunătățește funcția.
De ce aș putea avea nevoie de o operație de eliberare a tunelului carpian?
Motivele pentru care medicul ar recomanda o operație de eliberare a tunelului carpian pot include:
- Intervențiile nechirurgicale nu ameliorează durerea.
- Medicul efectuează o electromiografie și un test de conducere nervoasă a nervului median și stabilește că aveți sindromul tunelului carpian.
- Mușchii mâinilor sau ai încheieturilor mâinilor sunt slabi sau chiar se micșorează din cauza ciupirii severe a nervului median.
- Simptomele sindromului de tunel carpian au durat o perioadă îndelungată de timp fără a fi ameliorate.
Care sunt riscurile operației de eliberare a tunelului carpian?
Ca în cazul majorității intervențiilor chirurgicale, eliberarea tunelului carpian nu este lipsită de riscuri. Încheietura mâinii va fi amorțită și este posibil să vi se administreze medicamente pentru a vă adormi și a nu simți durerea (anestezie locală) pentru procedură. În unele cazuri, se folosește anestezia generală.
Alte riscuri potențiale ale unei operații de eliberare a tunelului carpian includ:
- Sângerare
- Infecție
- Leziuni ale nervului median sau ale nervilor care se ramifică din acesta
- Leziuni ale vaselor de sânge din apropiere
- O cicatrice sensibilă
Având în vedere că fiecare persoană are o stare de sănătate specifică, pacientul ce urmează a se opera trebuie să discute cu medicul pentru a evalua orice riscuri potențiale.
Recuperarea în urma unei intervenții chirurgicale la nivelul tunelului carpian necesită timp - de la câteva săptămâni la câteva luni.
Cum mă pregătesc pentru operația de eliberare a tunelului carpian?
Spuneți-i medicului dumneavoastră despre toate medicamentele pe care le luați în prezent, inclusiv medicamentele fără prescripție medicală, vitaminele, plantele și suplimentele. Probabil că va trebui să încetați să luați orice medicament care îngreunează coagularea sângelui, cum ar fi ibuprofenul sau aspirina.
Dacă sunteți fumător, încercați să vă lăsați de fumat înainte de operație. Fumatul poate întârzia vindecarea.
Este posibil să trebuiască să faceți analize de sânge sau o electrocardiogramă (ECG) înainte de operație.
De obicei, vi se va cere să nu mâncați și să nu beți nimic timp de 6 până la 12 ore înainte de operație.
În funcție de starea dumneavoastră medicală, medicul dumneavostră vă poate solicita alte pregătiri specifice.
Ce se întâmplă în timpul operației de eliberare a tunelului carpian?
Eliberarea tunelului carpian este, de obicei, o procedură ambulatorie. Asta înseamnă că puteți pleca acasă după doar câteva ore. Există 2 tipuri de operație de eliberare a tunelului carpian:
- Metoda tradițională este eliberarea deschisă, în care chirurgul taie încheietura mâinii pentru a face operația.
- Cealaltă metodă este eliberarea endoscopică a tunelului carpian. În timpul acestei intervenții chirurgicale, un tub subțire și flexibil care conține o cameră este introdus în încheietura mâinii printr-o tăietură (incizie) mică. Camera ghidează medicul în timp ce operația se face cu instrumente subțiri introduse în încheietura mâinii printr-o altă tăietură mică.
La clinica ArcaLife, sindromul de canal carpian se tratează prin tehnica endoscopică cu ajutorul tehnologiei americane Smart Release ECTR, aceasta fiind o operație unică în Romania.
Ce se întâmplă după operația de eliberare a tunelului carpian?
Probabil că încheietura mâinii dumneavoastră va purta un bandaj greu sau o atelă timp de 1 până la 2 săptămâni. De obicei, vă programează pentru a îndepărta bandajul sau atela. În această perioadă, este posibil să fiți încurajat să vă mișcați degetele pentru a ajuta la prevenirea rigidității.
Probabil că veți avea dureri la mână și la încheietura mâinii după operație. Aceasta este, de obicei, controlată cu medicamente pentru durere luate pe cale orală.
Odată ce atela este îndepărtată, se recomandă un program de terapie fizică unde să învățați exerciții de mișcare pentru a îmbunătăți mișcarea încheieturii mâinii și a mâinii. Aceste exerciții vor accelera vindecarea și vor întări zona. Este posibil să mai aveți nevoie să folosiți o atelă sau o orteză timp de aproximativ o lună după operație.
Anunțați-vă medicul în caz că apare oricare dintre următoarele simptome:
- Febră
- Roșeață, umflături, sângerări sau alte scurgeri de la incizie
- Durere crescută în jurul inciziei.