Sindrom de tunel carpian: cum poate fi prevenita aceasta afectiune
Sindrom de tunel carpian: ce este bine de știut pentru a preveni această afecțiune? Iată mai multe informații care te-ar putea interesa!
Sindromul de tunel carpian este o afecțiune care apare în urma presiunii resimțite la nivelul nervului median. Această presiune trece prin lungimea brațului și printr-o componentă importantă a încheieturii mâini, denumită ”tunel carpian”, iar ulterior, ajunge la nivelul mâinii. Este bine de știut că nervul median este responsabil de mișcarea și de senzațiile apărute la nivelul degetelor mari de la mână, iar odată ce starea de presiune apare asupra lui și este instalat acest sindrom de tunel carpian, simptomele acestei afecțiuni își fac simțită prezența încă din primul moment.
Care sunt simptomele sindromului de tunel carpian?
Pentru ca acest sindrom de tunel carpian să fie tratat corespunzător, este relevant să cunoști simptomele acestuia. Iată care sunt:
- Senzația de înțepătură la nivelul mâinii
- Furnicăturile sau senzația de șoc electric
- Amorțirea mâinii, inclusiv pe timpul nopții
- Durerea resimțită la nivelul degetelor
- Durere resimțită la nivelul cotului sau umărului
Procedura de diagnosticare
Pentru ca acest sindrom de tunel carpian să fie diagnosticat, este important să mergi la un control imediat ce semnele descrise anterior își fac simțită apariția. Medicul specialist îți va pune câteva întrebări esențiale despre istoricul medical, iar ulterior, se va realiza examinarea mai multor componente ale corpului și a reflexelor, în așa fel încât să se elimine posibilitatea existenței unei alte afecțiuni cu simptome similare.
Pentru un diagnostic precis și corect, îți putem recomanda endoscopia de tunel carpian. Endoscopia este o procedură minim invazivă, realizată în cadrul clinicii Arca Life de către acei medici specialiști, dar mai ales, cu ajutorul aparatelor de ultimă generație, unice în România. Pe parcursul acestei intervenții nu vei simți disconfort sau durere, și la fel de bine, este procedura care asigură un timp de recuperare record.
Cum poți preveni instalarea acestei afecțiuni?
Pentru a preveni apariția acestui sindrom de tunel carpian, este important să reduci constant presiunea resimțită la nivelul mâinilor. Minimizarea stresului ar putea împiedica apariția acestei afecțiuni și a tuturor simptomelor sale, însă bineînțeles, mai sunt și alte aspecte la care poți apela pentru a preveni această situație. Forța de realizare a anumitor activități care implică mâna trebuie și ea redusă de altfel și ar fi bine să iei în considerare să relaxezi mușchii cât de des ai posibilitatea.
Relaxarea mușchilor și pauzele frecvente pot aduce o îmbunătățire semnificativă, pentru că astfel reușești să minimizezi presiunea care se exercită asupra nervului median. Inclusiv poziția încheieturii este importantă și este recomandat să eviți îndoirea acesteia în sus sau în jos în mod frecvent. Dacă este posibil, asigură-te ca mâinile tale să fie mereu calde, pentru că mediul rece crește riscul de apariție a durerii și a senzației de disconfort, dar și a rigidității.
Este important să eviți acele mișcări care sunt repetitive, fără a lua o pauză sau fără a relaxa mușchii așa cum este recomandat. Mișcările repetitive pot avea drept consecință comprimarea și umflarea nervului median. Pauzele sunt importante din acest punct de vedere, pentru că în acest fel, întregul stres din corp poate fi redus semnificativ.
Indiferent de domeniul de muncă deținut, soluții pentru a preveni apariția acestui sindrom de tunel carpian există. Drept exemplu, dacă locul de muncă implică mult efort fizic din partea ta, poți avea grijă să ridici obiectele grele cu ambele mâini, fără a te folosi doar de una, pentru că întreaga greutate va fi resimțită mult mai intens. Dacă ești o persoană care folosește frecvent laptop-ul și mouse-ul la locul de muncă, încearcă să ții încheietura mâinii într-o poziție dreaptă și evită să stai în aceeași poziție ore în șir. Inclusiv postura coloanei vertebrale este importantă în acest caz, pentru că stresul și presiunea resimțită la nivelul acesteia se poate îndrepta cu ușurință către nervul median și nu numai.