Bursita – cauze, simptome si tratament
Ce este bursita și care sunt simptomele ei? De ce apare această afecțiune și cum poate fi tratată? Care sunt recomandările specialiștilor? Iată mai multe informații care te-ar putea interesa!
Bursita este o afecțiune medicală, reprezentată de o inflamație a unei structuri care se numește „bursă” , aflată la nivelul mai multor regiuni ale aparatului locomotor. În cele mai multe cazuri, această afecțiune se regăsește în zona de flexie-extensie, în raport cu eminențele osoase sau cu tendoanele și are scopul de a atenua contactul dintre acestea și alte planuri dure.
Bursele au aspectul de pernuțe, cavități închise care conțin lichid, precum lichidul sinovial, iar acestea, într-un context traumatic, inflamator sau infecțios poate crește cantitativ și poate crea fenomenul numit bursită care poate aduce durere și căldură locală, dar care provoacă și un grad de impotență funcțională.
La nivelul aparatului locomotor se regăsesc un număr mare de burse, aproximativ 150, iar cele situate superficial sunt relevante. Iată câteva dintre acestea: bursele aflate la nivelul umărului, șoldului, gleznei, cotului, genunchiului și călcâiului.
Care sunt cauzele bursitei?
Una dintre cele mai frecvente cauze pentru apariția bursitei este reprezentată de o leziune sau o traumă la nivelul burselor seroase. Dar, o altă cauză a apariției bursitei poate fi reprezentată de infecția care poate apărea la nivelul acestora. Bursele seroase pot avea o nuanță roșiatică, extrem de sensibilă și umflată din cauza unei bursite infecțioase. Nu în ultimul rând, la apariția unei bursite pot apărea simptome precum frisoanele și febra, dar cauzele unei astfel de afecțiuni pot fi nenumărate.
Unele afecțiuni ale organismului pot determina inflamația burselor. Acestea pot fi: artrita reumatoidă, guta, spondiloza anchilozantă, sclerodermia, lupusul eritematos sistemic, dar și excesul de greutate.
Care sunt simptomele bursitei?
Câteva dintre simptomele generale provocate de bursită pot fi:
- Umflături,
- Dureri în timpul mișcării,
- Sensibilitate locală,
- Roșeață sau edem,
- Îngroșare a burselor, și lista poate continua.
În funcție de gradul de inflamare și localizare a bursitei, pot apărea simptome specifice. Inflamarea unei burse poate provoca sensibilitate și durere la nivelul bursei inflamate. În timp ce, dacă dacă gradul de inflamație este mai ridicat, poate apărea edem, temperatură sau roșeață la nivelul zonei afectate. Bursita olecraniană sau prepatelară poate îngreuna flexarea piciorului sau a mâinii, în timp ce bursita trohanteriană sau cea retocalcaneană pot provoca dificultate la mers sau pot provoca dureri atunci când stai culcat pe șold.
Cum poate fi tratată bursita?
În funcție de tipul de bursită, tratamentul acesteia poate varia, dar de cele mai multe ori, acesta presupune odihnă, aplicarea de gheață pe zona afectată sau administrarea de tratament medicamentos antiinflamator, pentru a ameliora disconfortul produs de aceasta.
În funcție de severitatea bursitei și de pacient, pot fi necesare și alte tipuri de tratament, iar în cazul de infecție a bursitei se poate prescrie chiar administrarea de antibiotic. Pentru a reduce durerea, umflătura sau inflamația, se pot administra corticosterozi, dar cu condiția de a nu exista suspiciunea existenței vreunei infecții la nivelul bursitei.
Specialiștii în domeniu pot recomanda chiar folosirea unei cârje care să ajute la deplasarea pacientului. În cazurile în care bursita este de un grad mai sever, se poate acumula lichid, iar medicul poate recomanda extragerea acestuia, iar în cazuri rare se poate interveni chirurgical cu scopul de a drena sau de a extrage bursa afectată.
Cum poate fi prevenită bursita?
Pentru a preveni apariția bursitelor trebuie să ai în vedere următoarele:
- Să îți protejezi articulațiile. În cazul în care munca implică statul în genunchi, se recomandă folosirea de protecție sau în cazul mersului sau alergatului în mod regulat se recomandă o încălțăminte corespunzătoare.
- Pauze regulate în cazurile în care activitățile implică mișcări regulate.
- Efectuarea încălzirii înainte de orice activitate care implică efort fizic.
- Întărirea musculaturii care se află în jurul articulațiilor .
Vino la Arca Life și recapătă-ți sănătatea fizică alături de specialiștii noștri. Alege să previi înainte să tratezi o afecțiune medicală!