Logo
Acasa Blog Artroscopia de genunchi: de ce sa optezi pentru aceasta interventie?

Artroscopia de genunchi: de ce sa optezi pentru aceasta interventie?

Când se poate apela la artroscopia de genunchi și la ce se referă această intervenție? De ce este atât de recomandată și cum se desfășoară? Iată mai multe informații!

Genunchiul este cea mai mare articulație din corpul uman și în același timp este și foarte complexă. Există mai multe oase care alcătuiesc genunchiul, iar acestea includ capătul inferior al femurului, capătul superior al tibiei, unicul os al coapsei, platoul tibial și rotula. Toate aceste porțiuni osoase sunt interconectate prin intermediul unor cartilaje și articulații care au rolul de a menține fix întregul sistem osos. 

Datorită complexității sale, genunchiul se confruntă de multe ori cu diverse afecțiuni care apar pe perioada vieții și este adesea afectat atunci când o persoană suferă un traumatism. În funcție de elementul afectat, genunchiul va necesita un anumit tip de tratament. Un astfel de tratament care vizează acest segment din corp este artroscopia de genunchi. 

Ce este artroscopia de genunchi?


Artroscopia este o tehnică chirurgicală nouă, care are scopul de a diagnostica și de a trata afecțiunile care apar la nivelul articulației genunchiului. Artroscopia constă într-o procedură simplă pe care medicul specialist o realizează prin intermediul unei mici incizii. Prin cadrul inciziei, este introdusă o cameră de mici dimensiuni care poartă denumirea de artroscop. Cu ajutorul acesteia, medicul poate vizualiza articulația în detaliu pentru a stabili foarte bine diagnosticul. 


Când se poate apela la artroscopia de genunchi?


Artroscopia de genunchi nu se poate utiliza pentru orice afecțiune, tocmai de aceea este necesar un diagnostic pentru a se putea stabili dacă se poate opta pentru acest tip de intervenție. Diagnosticul este pus de medic cu ajutorul camerei minuscule numită artroscop. 
De foarte multe ori, este aleasă artroscopia atunci când tratamentele neinvazive nu au adus rezultate, iar afecțiunea nu a fost diminuată. De regulă, artroscopia se folosește atunci când pacientul se confruntă cu situații precum:

  • Dureri articulare care persistă;
  • Corpi străini prezenți în zona articulației;
  • Cartilajul se deteriorează;
  • Acumulare de lichid;
  • Artroză;
  • Leziuni ale cartilajului.


Persoanele care se confruntă cu boli degenerative dar și osteoartrită nu pot beneficia de acest tip de intervenție și trebuie să se orienteze spre un alt tip de operație, specific pentru fiecare afecțiune în parte. 


În ce constă pregătirea preoperatorie?


Înainte de efectuarea operației, pacientul va discuta cu un medic specialist și va trata toate problemele medicale care se desfășoară în mod concomitent. Pentru a putea beneficia de artroscopie, pacientului trebuie să i se realizeze analize de sânge, radiografie pulmonară dar și electrocardiogramă. De asemenea, pacientul va fi supus unei discuții cu medicul anestezist pentru a stabili în prealabil tipul de anestezie care se va administra. Acest tip de intervenție necesită o anestezie spinală iar sângerarea va fi oprită cu o bandă hemostatică pentru zona afectată. Întreaga intervenție durează între 40-60 de minute. 


Cum se desfășoară intervenția chirurgicală?


Primul pas în realizarea operației este injectarea unui ser fiziologic în articulație, pentru a se putea studia mai bine zona afectată. După acest pas, se va introduce artroscopul prin incizia creată, iar imaginile sunt proiectate pe un ecran pentru a se putea observa foarte bine starea articulațiilor. Pentru artroscopia de genunchi se folosesc 7 portale, adică locuri pentru incizii, iar apoi sunt alese cele mai importante 2-3 zone dintre ele.


În ce constă perioada de recuperare?


După realizarea intervenției, pacientul trebuie să rămână internat 1-2 zile pentru a fi monitorizat. În aceste zile, pacientului i se vor administra medicamente care să diminueze durerea și vor fi necesare compresele cu gheață. 

După ce pacientul va fi externat, va continua perioada de recuperare la domiciliu. Nu este interzisă deplasarea, însă este recomandată evitarea presiunii pe genunchiul afectat. Durerile vor mai fi resimțite și acasă, însă acestea se vor diminua considerabil cu tratament și comprese cu gheață. De asemenea, nu este interzis dușul, însă pansamentul trebuie ferit de apă pentru a proteja în continuare suturile. Firele utilizate pentru sutură se vor suprima singure după 14 zile de la intervenție. 

Recuperarea depinde foarte mult de tipul intervenției chirurgicale. În unele cazuri, mobilitatea genunchiului se va recupera mult mai rapid decât în alte cazuri, însă este important de reținut faptul că recuperarea după artroscopie este mult mai rapidă decât recuperarea după o intervenție clasică. 
Dacă vă confruntați cu o astfel de problemă puteți opta cu încredere pentru artroscopia de genunchi. Aceasta presupune mai puține leziuni și cusături, dar și un risc mai mic de infecție față de metodele clasice. 

, , , ,

Review-uri

( review-uri)
Ratingul general al articolului:
0.0 ( review-uri)
5 stele
()
4 stele
()
3 stele
()
2 stele
()
1 stea
()
Ai citit articolul?
Spune-ti parerea acordand o nota articolului
Acorda o nota